Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пациенти чакат за преглед пред лекарски кабинет
Пациенти чакат за преглед пред лекарски кабинет

Без хирургия няма да се мине

Задълбочих се да следя дебатите по избора на зам.-шеф на здравната каса, който се оказва едва ли не най-голямото изпитание пред сглобката на правителството.

Което е напълно ясно, че ще продължи да съществува поне докато има война в Украйна и Израел.

Но се сетих за една версия, която се говореше преди две-три години, че правителството на Бойко Борисов е било свалено, за да се пусне някаква нова болница в София. След като я пуснали, емоциите в страната утихнаха рязко до демарша на Явор Калипетренски с парти грила.

Сега отново се възпалиха всички. Едва ли не най-голямото противоречие в страната не е какво ще пише в бюджета за догодина, какво въоръжение ще си купим, колко ще е минималната работна заплата, кой ще е шеф на народната банка и на разузнаването, а кой ще е заместник-директор на здравната каса.

Забележете - не дори директор, а заместник

Очевидно е, че въпросната каса е малигнен тумор, който пръска корупционни метастази в целия народен организъм.

И както са наясно опитните хирурзи - каквито и да е прицелни, хормонални и цитостатични терапии да прилагаш, няма ли физическо отстраняване на туморната маса, резултатът обикновено не е удовлетворителен. Затова е най-добре това нещо здравна каса да се премахне изобщо, а активите ѝ да преминат в Министерството на финансите.

И без това 2/3 от бюджета на въпросната каса се формират от директни трансфери от хазната.

Кого освен себе си заблуждаваме, че това е частноправен субект, финансиран от личните осигурителни вноски на хората.

Здравеопазването е държавно, каквото винаги е било, леко прикрило срамотиите си със смокиновия лист на независимо финансирано от отделни вноски.

Цялата дейност на касата може да се поеме от един отдел в МФ, който да превежда пари към десетина университетски болници и спешни центрове по градове и села, които да поемат безотказно спешната помощ и хронично болните, включително и лекарствата, където да има нормативно определени високи възнаграждения на лекари, сестри и санитари.

Защото, каквото и да си говорим, това е същинският проблем пред българското здравеопазване. Пари има - 8,2 млрд. лева, но не стигат там, където трябва. А

самото здравеопазване като организация трябва да е част от въоръжените сили

- лекарите, сестрите, фелдшерите и акушерките трябва да са под единоначалие, да получават твърдо възнаграждение и да имат регионално разпределение.

Което не означава, че не трябва да има частни болници и много здравни каси - напротив, нека има, но те

да се занимават само с ъпгрейдване на медицинската грижа

- стентове, стави, лещи и прочее модерна медицина.

Но спешната помощ, хроничните болести, епидемиите да са изцяло грижа на държавата. Стигаме и до прословутите рецепти. Всяко лекарство, което по някакъв начин се реимбурсира с обществени средства, изобщо да не стига до търговската мрежа, а да се връчва лично на болния в диспансерите. Какво значи търговия с инсулин, след като това е 100% покриван от обществени фондове препарат.

Ендокринолозите да поемат и дистрибуцията - който се нуждае, отива на преглед и му връчват препаратите за месеца. И ако реши, да ги продаде, за да ги изнесе някой в Белгия и да спечели някой лев например, ще пострада той самият.

Това, което в момента се случва по аптеките, е, че хиляди пациенти са без животоподържащи лекарства заради тъй наречения паралелен износ.

Ако болният е получил препаратите физически и ги е продал, той лично няма да може да се лекува през следващия месец и така ще застраши собствения си живот.