Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лекият автомобил се забил в украинския тир, който в тъмното правел маневра на заден ход на разклона за връх Бузлуджа. Снимка: Ваньо Стоилов
Лекият автомобил се забил в украинския тир, който в тъмното правел маневра на заден ход на разклона за връх Бузлуджа. Снимка: Ваньо Стоилов

62-годишната жена, загинала в тежката катастрофа край Шипка в петък, е била експерт в МОН. Това съобщи министърът на образованието професор Галин Цоков при представянето на разработените от ведомството мерки за промени в училищното образование.

"За съжаление, войната по пътищата влезе в нашето министерство, за което искрено съжалявам", коментира министърът.

"В петък вечерта, при нелеп инцидент загина една много важна за нас колежка - Мариана Лозанова. Искам да изкажа още веднъж съболезнования на нейното семейство, близки и колеги. Мир на праха ѝ и дано да успеем да продължим нещата, за които тя усилено работеше през последните години в дирекция "Организация и контрол". В рамките на тези няколко месеца успяхме да разработим и от догодина да влезе в действие една национална програма за безопасност на движение", допълни Цоков.

Причината за тежката катастрофа, в която загинаха двама, а един беше ранен, е неправилна маневра в тъмното. Тир, управляван от украински шофьор, направил непозволена маневра назад и леката кола се ударила челно в ремаркето на камиона. Мъжът и жената загиват на място. 23-годишният Александър Проданов е в болница. Момчето е един от отличниците на България в инициативата на "24 часа", за което вестникът писа през 2019 и 2022 година.

В момента Александър е студент във втори курс на физическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски.

Сашо разказал в болницата, че видели тира в последния момент само като сянка, нямал светлини. Леля му Мариана Лозанова изкрещяла на баща си да внимава и възрастният водач вероятно е направил опит да го избегне, но напразно. Колата му се забила в огромния камион откъм страната на шофьора, това обяснява защо той и дъщеря му са загинали на място. Мариана, която е на 62 години, вече подготвяла документите си за пенсия.

"Леля беше добър, честен, целеустремен, всеотдаен и изключително принципен човек. До голяма степен благодарение на нея имах това прекрасно детство. Всеки път, като идваше на гости от София, чаках с нетърпение, а тя винаги идваше с по някоя нова енциклопедия или играчка, с която да уча нови неща. Беше прекрасен събеседник и човек, на когото винаги можех да разчитам", разказа още момчето.