Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителството дойде в пленарната зала
Правителството дойде в пленарната зала

Ротацията на Мария Габриел е под въпрос, смята Евелина Славкова от "Тренд"

"Виждаме един по-спокоен Борисов, който след като е заклатил лодката, малко трябва да я стопира, за да не паднат всички от нея. Най-интересното от всичко е, че тази "некоалиция", "сглобка" много се надгражда - започнахме да говорим за некоалиция, за сглобка, сега че скърца и е паянтова. Най-странното е, че колкото повече скърца и трудно ни изглеждаше съставянето на тази коалиция, толкова по-трудно започва да изглежда да се разделят. Колкото повече скърца, толкова по-стабилно изглежда" - това коментира социологът от "Тренд" Евелина Славкова пред Нова тв за правителството.

Според социолога Първан Симеонов от "Галъп" войната държи ГЕРБ и ПП-ДБ в правителството, но военно решение не се очертава скоро. "Това правителство има едно основно основание и това е войната. И точно когато то реши да е правителство, а не политически борд, то ще си отиде", коментира Симеонов.

ПП-ДБ губят рейтинг, защото вършат тежката работа и премиерът е от тяхната партия.

Той подчерта, че по данни на "Галъп" това правителство има един от най-ниските рейтинги в историята, но въпреки това то е решило да прави промени в конституцията. Ниско е доверието на хората и в проведените избори - не смятат, че са били честни и прозрачни.

"Когато стане така, хората започват да се оглеждат за нещо друго, отваря се вакуум. Той е при по-източните, по-балкански балансираните, по-възрастните, по-левите хора в България, които никак не са малко. Ние сме застаряващо бедно общество, а тези хора не се чувстват представени. Ние им разказваме за евроатлантически ентусиазъм, но няма кой да представи всички останали. Сега ще се намери. Кандидати не липсват, а вятърът духа в посока Радев, Костадинов. Ваня Григорова беше симптом за нещо много неприятно, което се случва", коментира Симеонов.

Той добави, че споровете и взаимни обвинения за това кой е крал са спрели, сега разделението е по линия на евроатлантизма.

Славкова е убедена, че ще има смяна на министри при ротацията, а встъпването в длъжност на Мария Габриел е под въпрос. "Може би тогава ще си дадем отговор на въпроса кой министър на кого е", коментира тя. "Ако има ротация", добави Симеонов.