Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Проданов с наградата на “24 часа” “Отличниците на България” през 2019 г.
Александър Проданов с наградата на “24 часа” “Отличниците на България” през 2019 г.
  • Момчето оцеля при зверска катастрофа край град Шипка, загинаха дядо му и леля му
  • Видели тира само като сянка - нямал светлини
  • Лекува го директорката на болницата в Казанлък - майка на неговия приятел Виктор Владков, също отличник на “24 часа”

“От катастрофата оцелях само аз с почти никакви последици, помня всяка секунда от случилото се.

Нелепо! Но не е ли всяка катастрофа нелепа

- винаги следствие от неспазване или недоспазване на правилата за безопасност? Правила, които са прости и самоочевидни. Защо този тир бе спрял на завоя, заемайки цялото дясно платно? Не знам. Защо този тир не излъчваше никаква светлина, по която да се ориентираме, че има нещо пред нас? Не знам.”

Това написа от болницата в Казанлък във фейсбук студентът по физика втори курс в Софийския университет Александър Проданов. Той оцеля по чудо при зверската катастрофа в петък вечер между украински тир и лекия автомобил на дядо му Стефан Кратунов. Както “24 часа” съобщи, 85-годишният мъж и лелята на Сашо Мариана Лозанова загинаха на място.

Сашо е сред отличниците на България от инициативата на “24 часа”, за него вестникът писа през 2019-а и 2022 г. Той завърши Природоматематическата гимназия в Казанлък и е дългогодишен успешен участник в международни олимпиади по физика и астрономия. Момчето е част от школата на учителя Теодосий Теодосиев. През септември 2022 г. гостува и в лабораторията по физика на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего, САЩ.

Преди време някогашният ученик разказа, че в свободното си време обича да се разхожда в околностите на град Шипка, където “сякаш времето е спряло”.

“Сашо твърди, че се чувства добре и се държи, но е с леко сътресение на мозъка и трябваше да остане под наблюдение в болницата. Има травми по главата и тялото от удара, но те са повърхностни. Ще го изпишем в понеделник по обяд. В неговото състояние той не трябва да се вторачва в телефона и в лаптопа си и го предупредих да не пише в социалните мрежи, но когато се прибрах вкъщи, видях, че не ме е послушал.” Това каза в неделя пред “24 часа” директорът на болницата в Казанлък д-р Кети Маналова, при която се лекува момчето.

Александър и нейният син Виктор Владков са съученици и приятели от гимназията, двамата заедно се наредиха сред отличниците на България в инициативата на “24 часа”.

Готвели се да празнуват заедно и 8 декември

“Виктор е в София, но през два часа ми звъни да пита как е Сашо”, допълва д-р Маналова.

Във фаталния петък Сашо се прибирал към Казанлък с влак от София заедно с леля си Мариана, която работела в просветното министерство. На гарата ги посрещнал с колата дядо му Стефан, баща на Мариана и на майката на Сашо, за да ги откара в семейната им къща в град Шипка.

Бившият строителен техник Стефан Кратунов е един от най-уважаваните хора в Шипка. Жена му починала неотдавна от ковид. Местните го помнят с добро още от времето, когато се работело усилено по водоснабдяването на града. До последно той бил съветник по строителството в кметството.

Вече по тъмно колата стигнала до разклона за връх Бузлуджа. Александър бил на предната седалка до дядо си, а Марияна - зад баща си. В този момент

неясно защо украинският тир правел маневра на заден ход

и препречил дясното платно на главния път в посоката на леката кола. Предполага се, че чужденецът е търсел подходящо място, за да пренощува в камиона.

Сашо разказал в болницата, че видели тира в последния момент само като сянка, нямал светлини. Леля му

изкрещяла на баща си да внимава

и възрастният водач вероятно е направил опит да го избегне, но напразно. Колата му се забила в огромния камион откъм страната на шофьора, това обяснява защо той и дъщеря му са загинали на място. Мариана, която е на 62 години, вече подготвяла документите си за пенсия.

Автомобилът, в който пътувал Сашо, е смачкан до неузнаваемост след удара в тира.
Автомобилът, в който пътувал Сашо, е смачкан до неузнаваемост след удара в тира.

Студентът смята, че коланът и въздушната възглавница са спасили живота му. По-нататък в поста си във фейсбук той пише: “Единственото, което ще кажа, е, че коланите в колите не са за украса. Коланът спасява живот!”.

“Дядо бе добър, честен, всеотдаен и принципен човек с истински добро сърце. От него съм научил много, за което съм ти благодарен, дядо! Научих се на труд и дисциплина във всичките ни малки и недотам малки строителни проекти.

Първия си досег до тригонометрия имах от неговия строителен наръчник

Научих се да губя в безкрайните игри на шах като малък.

Леля беше добър, честен, целеустремен, всеотдаен и изключително принципен човек. До голяма степен благодарение на нея имах това прекрасно детство. Всеки път, като идваше на гости от София, чаках с нетърпение, а тя винаги идваше с по някоя нова енциклопедия или играчка, с която да уча нови неща. Беше прекрасен събеседник и човек, на когото винаги можех да разчитам.

Тях ги няма вече. Но ние продължаваме да си ги обичаме, продължаваме да ги ценим и да сме благодарни за всичко, което сме получили и научили от тях, за всяка топла и мила дума, за всяка широка и сърдечна усмивка. Че ще е трудно, трудно ще е, че ще ни липсват, ще ни липсват. Ако не заради нас, то заради тях трябва да сме силни и да гледаме напред. Това е нашият дълг към тях, това е нашето благодаря към тях, това е тази малка частица от тях в нас, чрез която те продължават да са част от живота ни”, пише 23-годишният младеж. И продължава:

“Благодарен съм, че оцелях - при това без никакви последици. Човек би се замислил: Защо аз?

Защо оцелях аз, а не някой от другите?

Отговорът: Ами просто така. Полза от мисленето в тази посока няма. Просто така е станало. Аз не съм неблагодарник. Знам, че те много се гордееха с мен и имаха големи надежди. Обещавам, че ще направя всичко да изпълня тези техни надежди и ще оправдая тяхното доверие. Поне това мога да направя и им го дължа! Благодаря за всичко, скъпи дядо и скъпа лельо! Обичам ви”, е написал Александър.

В Шипка всички са потресени от трагедията. Погребението на жертвите беше в неделя. “За 5 декември бяхме се подготвили да запалим тържествено коледните светлини с голям концерт и коледен базар по австрийски тертип - с печени кестени и греяно вино, но

вместо коледен базар ще направим молебен за здраве

на всички от Шипка, каза пред “24 часа” кметът Василка Панайотова.

Прокуратурата е привлякла като обвиняем украинския гражданин М. К., на 64 г., който шофирал тира в петък вечер. Той е обвинен, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души и средна телесна повреда на мъж на 23 г.

От събраните до момента доказателства се установява, че причината за катастрофата са

неправилна маневра и отнемане на предимство от водача на тира

Пробите за алкохол и наркотици на М. К. са отрицателни. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжната прокуратура в Стара Загора да внесе искане в съда за мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо него. Действията по разследването продължават.