Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Песков Снимка: Twitter/@Spriter99880
Дмитрий Песков Снимка: Twitter/@Spriter99880

Русия работи въз основа на предположението, че санкциите срещу нея от страна на САЩ и техните съюзници ще продължат още много години, но влиянието на Съединените щати върху световната икономика отслабва, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков коментираше интервю, в което заместник-министърът по енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят заяви пред в. "Файненшъл таймс", че Вашингтон възнамерява да съкрати наполовина приходите на Русия от петрол и газ до края на десетилетието.

"Не се съмняваме, че тези санкции ще продължат още много години. Дори без изявлението от страна на уважавания (американски) представител, ние вече знаехме това. Ние работим въз основа на това предположение, когато формулираме нашата линия", каза Песков пред репортери.

Русия често се хвали, че икономиката ѝ се е оказала по-устойчива от очакванията на фона на безпрецедентните западни санкции заради войната в Украйна, посочва Ройтерс. От друга страна тя е изправена пред постоянна инфлация и недостиг на работна ръка, и икономическият ѝ ръст, който достигна 5,0% на годишна база през октомври, е базиран основно на огромно увеличение на военното производство.

"Ние също така не се съмняваме, че САЩ ще продължат да оказват натиск върху Русия и цялата система на търговски и икономически отношения, като по този начин практически ще унищожат формата на тези отношения", каза още Песков.

За да компенсира спада в търговията със Запада, Русия се обръща към Китай, Индия и други пазари в Близкия изток, Азия, Африка и Латинска Америка, отбелязва БТА.

"Световната икономика не е ограничена само до икономиката на САЩ", добави Песков и заяви, че Китай настига Съединените щати. "Светът е много по-разнообразен от САЩ, така че светът, който се върти около Съединените щати, приключва и започва период на разнообразие, включително в международните икономически отношения", посочи още говорителят на Кремъл.