Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Начо Пантелеев (вдясно) с адвоката си Венцислав Фоти
Начо Пантелеев (вдясно) с адвоката си Венцислав Фоти
  • Заплашван е, бои се за семейството си, казва адвокатът му
  • Родът Манджите, бил издънка от клана на Цар Киро, получили прякора си, защото бъркали алкохол менте в казани, както се готви манджа
  • Прокуратурата решена до 2 месеца да приключи разследването за гибелта на футболния треньор

Ще даде ли коз на прокуратурата Начо Пантелеев с опит да избяга в Англия?

И от тази страна може да се погледне слухът, че 24-годишният лясковчанин, който блъсна и уби легендарния треньор Ферарио Спасов на 11 ноември,

се готви да бяга при майка си Гина в предградие
на Лондон

Подозренията на местните са съвсем основателни, особено след като наследникът на заможния джебчийски клан Манджите бе пуснат с най-леката мярка "подписка", и то по-малко от 24 часа след инцидента.

Никой в градчето не го е виждал наскоро, защото мярката му не изисква всеки ден да се явява за подпис в полицията. След като на два пъти ходи в Областната дирекция на МВР във Велико Търново като добросъвестен гражданин - веднъж да върне книжката си сам и втори път да даде обяснения по своя воля, Начо изчезна.

Версията на адвоката му Венцислав Фоти бе, че той е заплашван и се страхува за семейството си. Източници от разследването успокоиха, че той е под постоянен контрол от властите.

Знаят, че не е на адреса си в Лясковец, а се крие в южен град, но надали би посмял да бяга зад граница.

И не защото има забрана да напуска страната, а защото това би дало на новия прокурор по делото сигурен повод да го върне веднага зад решетките, разсъждават в МВР.

След издънката с мярката за неотклонение и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов отне разследването от търновския прокурор Йордан Кожухаров и го прехвърли в Ловеч.

Новият наблюдаващ Валентин Вълков е решен да го внесе в съда в рамките на два месеца. Назначил е петорна автотехническа експертиза, за да няма оспорвания и протакане.

Мащабът на проверките е разширен, задействана е и Дирекцията за международно оперативно сътрудничество. Проверяват се доходите и имуществото на Начо, който няма и ден трудов стаж, а само мерцедесът, с който уби Ферарио Спасов, струва поне 100 хил. евро.

Колата е само част от автопарка мощни возила, с които Начо е засичан над 20 пъти със свръхвисока скорост.

2/3 от глобите му за хиляди левове не са платени

Къщата на Манджите в Лясковец
Къщата на Манджите в Лясковец
  Палатът, оставен му в наследство от Манджите, се оказва обитаван под наем.

Родата му винаги са си плащали на когото трябва и никога за нищо не са ги закачали, казват лясковчани.
В малкия град се знае, че родът е издънка от клана на Кирил Рашков - Цар Киро. Братята Начо и Илия Пантелееви са основоположниците, за които по-възрастните си спомнят. Това са тъй наречените сръбски цигани, чиито баби, сестри, жени, майки се занимават с джебчийство.

Към края на социализма правели изолация на покриви на предприятия. "Те са с равен покрив и върху него се лее смола", обясняват местните.

През 90-те години на миналия век родът в Лясковец започнал да произвежда фалшив алкохол.

Понеже бъркали менте уиски, както се бърка манджа - в казан, излязло и прозвището Манджите. Основната специализация на тази група роми, наричани официално кардараши, обаче е да пребъркват джобове и чанти в чужбина.

Правят го жените. Затова и те още се купуват - тези с по-ловки пръсти, бели и хубави, струват скъпо.

Бащата на Начо, Върбан, наследил бизнеса на фамилията, но докато старейшините ползвали шофьори за скъпите си коли, той явно е предпочитал адреналина сам да натиска педала на газта. През 2005 г. катастрофирал с мощно ауди край разклона за Лясковския манастир след Арбанаси и загинал на място.

Тук идва и друга местна мистерия - дали колата е
погребана с него в гробницата му,

или не се е събрала.

В лясковския гробищен парк има десетина мраморни надгробия, оформени с колони и покриви, до едно на Манджите.

В две от най-пищните гробници са погребани две от трите деца на Начо Пантелеев-старши - синът Върбан и дъщеря му Николина, която се споминала от заболяване само 40 дни след смъртта на брат си.

Върбан и Николинка били погребани в подземни камери с размери 3/3 м всяка.

"Това си е наша традиция. Като си отиде някой, слагаме в гроба му някои от вещите, които е ползвал приживе. Искахме да вкараме отдолу и любимото ауди на сина, но колата се оказа твърде голяма", каза през 2014 г. Начо-старши пред "24 часа", след като крадци се опитаха да я разбият и ограбят.

Иначе вдовицата на Върбан и майка на Начо от катастрофата с Ферарио Спасов от години "работи" в Англия. С Гина е и дъщеря им.

"Те са от групата роми на Цар Киро. Той им е бил негласният лидер.

Имат си мешере - техен си съд

Авторитетни стари цигани са председателите и решават техни вътрешни спорове. Но и те по доста светски начин си подкараха нещата.

Джебчийките, като отидоха по чужбина, си намериха любовници, къде шиптъри, къде албанци и някакви други. Преди държаха много да не си изневеряват, а сега много не го спазват - и те станаха модерни", говорят запознати.

Няма данни обаче 24-годишният Начо Пантелеев да е работил в групите на ало измамниците - бургуджии.
Основната отлика между двете ромски групи е, че при бургуджиите активни са мъжете и въртят по телефоните. А при сръбските цигани обратно - активни са жените и "работят" в чужбина.

"Няма досега установявани случаи джебчия да прави телефонни измами, както и измамник, на когото жена му да е джебчийка. Различни са им разбиранията, структурата и те помежду си не са в добри отношения.

Джебчиите са клас пред другите, те са италианци

В един определен момент въртачите надминаха джебчиите по средства, но тези са по-европейци", отбелязват от полицията.