Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Палацо Дон’Анна в Неапол СНИМКА: Уикипедия
Палацо Дон’Анна в Неапол СНИМКА: Уикипедия

Мистерия и чар обгръщат една от най-красивите сгради по крайбрежието на Неапол, за която се носят много легенди. Става въпрос за прелестния Палацо Дон'Анна, разположен в зоната Позилипо и датиращ официално от 30-те години на XVII век.

Мълви се обаче, че началото му е поставено доста преди това. Легендата за неговия произход е разказана и от една от най-известните италиански писателки Матилде Серао.

Палатът бил издигнат навътре в морето, бил с високи прозорци без стъкла, наподобяващи очи. Според легендата кралица Джована Анжуйска срещала в него всяка нощ младите си и атлетични любовници. Подбирала ги сред рибарите от близката зона Санта Лучия. Прекарвала бурни вечери, а на сутринта ги убивала, хвърляйки ги от сградата в морето. Според мълвата духовете на тези млади мъже все още витаят в подземията на палата и издават звуци,които могат да се чуят, ако човек доближи сградата.

Друга легенда пък разказва, че в палата още обикаля нощем духът на младата и красива Мерседес де лас Торес, която целунала имащия знатен произход Гаетано ди Казапезена, любовник на вицекралицата Анна Карафа. След това младата жена изчезнала безследно.

Какъв е обаче историческият произход на една от най-известните сгради на Неапол?

Тя е издигната по искане на донна Анна Карафа, жена на вицекрал Рамиро Нунес Гусман, херцог на Медина де лас Торес. Проектът за изграждането е поверен на един от най-добрите архитекти в града тогава Козимо Фанзаго. През 1642 г.той представя проекта си според каноните на неаполитанския барок. Предвиден е двоен вход –единият е към морето, а другият към улица, по която минават колесници по крайбрежието на Позилипо. За построяването на палата било необходимо разрушаването на съществуващата преди това сграда от XVI век. Фанзаго обаче не успял да довърши проекта си заради преждевременната смърт на донна Анна. Така незавършеният палат се сдобил с мистериозен изглед – наподобявал антична руина сред древните римски вили по крайбрежието на Позилипо. Във вътрешността на сградата има и театър, гледащ към морето и от който се открива прелестна панорама към града.

Днес Палацо Дон'Анна не може да се посещава от външни хора. Той е разделен на отделни жилища, които са частна собственост. Един от видните му обитатели беше белгийският футболист Дрис Мертенс, който игра девет сезона в „Наполи".

Изглед от високо към сградата СНИМКА: Виолина Христова
Изглед от високо към сградата СНИМКА: Виолина Христова
Изглед от другата страна на палата СНИМКА: Уикипедия
Изглед от другата страна на палата СНИМКА: Уикипедия