Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Райчев Кадър: NOVA NEWS
Андрей Райчев Кадър: NOVA NEWS

Въпрос само на ГЕРБ и ДПС е да се разглоби сглобката преди ротацията - тя е умряла, ако Борисов и Пеевски решат да оттеглят подкрепата си. Така социологът Андрей Рачев коментира в предаването "Офанзива с Любо  Огнянов" по Нова нюз шансовете на управляващите да изкарат до ротацията през март и евентуално след нея.

Етнически българин начело на ДПС наистина е оригинално, екзотичо решение, оцени той очаквания избор на Делян Пеевски за партиен председател.

ДПС постигна много - имат министри, влияние, реално участва в управлението, смята социологът, като визира конкретно министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Или ще защитят завоеванието си, или ще почнат на нов лист. Отговора никой не знае, трябва да мине конференицята им през февруари, добави Райчев.

Човек, който смята да вземе властта, е естествено да казва "най-доброто предстои", разтълкува той многозначителната реплика на Пеевски, произнесена след провала на втория вот на недоверие в отговор на въпроса от медиите оправиха ли се нещата в сглобката.

Но най-важното е какво мисли Борисов - дали да продължи тази агония на управление с ПП. Цената е загниване на неговата партия, мрънкането на хората в ГЕРБ, макар цената да е по-малка от тази, която плаща ПП, посочи Райчев. Борисов е силен и свободен, когато сам си гради образа, той го вижда, като ходи по бензиностанциите и тогава ще разбере дали е прекалил. 

Обмислям вероятността Борисов да не поиска Габриел да поеме кабинета след ротацията, заяви Райчев. Защо да поема отговорност за нещо, което се проваля, аргументира се той.

Има дълбока, философска несъвместимост в тази конфигурация - Асен Василев, а и други от ПП, са дълбоко убедени, че България трябва да премине към западен начин на харчене и да живее на заем. Българската традиция, в която е ГЕРБ, седи в съвсем друг свят. Българинът обича да няма заеми, а Василев им казва "Вижте света". Нещо като сблъсък на поколенията, тълкува социологът.

Райчев не вярва съставът на правителството да остане без Асен Василев, защото това е западното мислене и философия на този кабинет - западните, модерните хора се олицетворяват от финансовия министър.

Според него българското правителство е геополитически, а не вътрешнополитически мотивирано - смисълът му е да осигури стабилност, която НАТО и ЕС искат от страната ни. „Кабинетът е ненавиждан и от единия електорат, и от другия. Той е в някакъв смисъл извращение и е временен", посочи социологът.

Но иначе Райчев смята политическото разделение в България сега за изкуствено насаждано, не е като едно време СДС да се прегърне с БСП. Нито позициците на президента са пропутински според него, нито други теглени червени линии в обществото. 

В София пък ако Васил Терзиев бе "прегърнал" Ваня Григорова и например бе казал, че ще я сложи начело на антикорупционната комисии в общината, щеше да спечели с 60 на 40, смята той.