Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп Снимка: Twitter/@PopBase
Доналд Тръмп Снимка: Twitter/@PopBase

Президент или затворник? Нещата са на кантар

По всичко личи, че 2024 година ще мине под знака на Тръмп. Ако той спечели изборите за президент, това ще означава сериозни промени в целия свят. В Украйна, където касапницата цяла година тъпче на едно място, той най-вероятно ще принуди Киев да направи някаква сделка с Москва през 2025 година.

Нищо чудно след това руските газови доставки да се възстановят открито, с дългосрочни договори, а не както досега – под масата. Възможно е “Северен поток” 1 и 2 да тръгнат отново.

Както знаем, 

Тръмп е по сделките

Дотогава всички ще мечтаят за някаква сделка - и украинците, и руснаците, и европейците.

В Близкия изток до края на 2024 г. Израел вече ще е разчистил Газа, доколкото може, така че Тръмп ще продължи това, което започна в първия си мандат – да сдобрява еврейската държава с богатите арабски царства.

У нас също ще настъпят радикални промени

Средствата за фондациите с техните “проекти” ще се орежат, както стана при предишния мандат на Тръмп. Посолството ще намали указанията. Ако “сглобката” оцелее до 2025 г., тогава ще може спокойно да се разпадне и кой откъдето е.

Затова Тръмп тепърва ще е главният герой в новините. Но до изборите през другия ноември нещата могат да се обърнат наопаки, после пак и отново, в цяла серия политически салтоморталета. Американската политика навлиза в период на изпълнения от цирка, гарантирано ще е интересно.

Какво е положението към момента?

Ако изборите за американски президент бяха днес, Тръмп печели с много

Последните анкети показват, че води убедително пред Байдън във всичките 7-8 оспорвани щата, които решават битката. Води и в национален мащаб – 47,2 срещу 44,9. Тази разлика изглежда малка, но всъщност тя не е решаваща –

важното е кой колко щата ще вземе с полагащите им се гласове в електоралната колегия.

Сега засега не изглежда възможно Републиканската партия да номинира някой друг освен Тръмп. Сред републиканските избиратели Тръмп води с 59,8 на сто пред втория кандидат - губернатора на Флорида Рон Десантис, с едва 13,5 на сто. Трета е бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли с 10,5 на сто.

Въпреки че засега нямат шанс, съперниците за номинацията продължават борбата, защото второто място утре може да се окаже първо.

Срещу Тръмп едновременно се водят поне 5 наказателни дела. Едното включва около 17 отделни обвинения и е за организиране на бунт на 6 януари 2020 година, когато неговите привърженици превзеха Капитолия – сградата на американския Конгрес.

Ако го намерят за виновен, може да му лепнат поне 100 години затвор. Другите са за данъчни измами, за изнасяне на документи с класифицирана информация и така нататък, и така нататък, да не навлизам в подробности.

Разбира се, навсякъде прокурорите и съдиите са от партията на демократите, а мотивите са крайно съмнителни. Затова се залага на количеството, все нещо може да мине. Нищо чудно да се окаже, че догодина за президент на САЩ

да бъде избран затворник, който е в процес на обжалване

Но веднъж стане ли президент, най-вероятно ще може сам да се амнистира. Казвам “най-вероятно”, защото и по този въпрос юристите вече са се хванали за шиите. Конституцията и законите не са ясни, но ако се стигне до Върховния съд – то там преобладават републиканците.

Освен наказателните обвинения,

в 26 щата са заведени общо 31 дела с искове името на Тръмп да не се вписва

в избирателните бюлетини. Използва се 14-ата поправка в конституцията, която е приета след Гражданската война в САЩ (1861-1866 г.), специално за да забрани на политиците от южните щати да кандидатстват за сенатори, конгресмени и други представителни длъжности. Ако името на кандидата не се впише в бюлетината, гражданите могат сами да го добавят, но това със сигурност би намалило гласовете. Сега и по тези казуси се водят безкрайни дела, които вероятно ще продължат до другата есен.

В лагера на демократите нещата са трагични. От една страна, партията се отказа да организира дебати с други кандидати, защото си има готов кандидат. От друга, Байдън става все по-неадекватен. Появи ли се пред публика, започва да се движи неориентирано, мисълта му се губи, забравя къде се намира, понякога се спъва и пада.

Тъй като няма реална конкуренция, рейтингът му сред партийните привърженици е много висок –70,4 на сто. Но оценката за работата му в национален мащаб е минус 14 пункта, а 66,2 на сто от населението смятат, че страната върви в погрешна посока. Шансовете му да победи Тръмп стават все по-малки и големите медии започнаха да го призовават да се откаже и да се пенсионира.

В същото време има голяма вероятност Робърт Кенеди - младши да се кандидатира като независим. На практика той е най-одобряваната политическа личност в САЩ в момента и спокойно може да вземе 15-20 на сто от гласовете, главно за сметка на демократите. И ще настъпи небивала демократическа катастрофа.

Ако в битката не се включи някой младеж, тя ще напомня на филма “Старци берат хмел”. Байдън чукна 81, Тръмп е на 77, а “Ролинг Стоунс” са на турне, за да отбележат 80-годишнината на вечния Мик Джагър. Да припомня, че цялата кампания на Тръмп през 2016 г. бе озвучавана със знаменитото парче на стоунсите “Не можеш винаги да получиш каквото искаш”.

(https://www.youtube.

com/watch?v=

Ef9QnZVpVd8&

ab_channel=

ABKCOVEVO)

“…Но ако опиташ, понякога ще получиш от каквото се нуждаеш”– продължава текстът на този химн и същото важи за Тръмп, за Байдън, за Чичо Сам и покрай другото – за българските политици. Моят съвет е да гледат внимателно към САЩ.

Покрай битката за президентството догодина ще се разиграят някои от най-скандалните сюжети в американската история.

Освен че разследването на корупцията на фамилията Байдън набира скорост, току-що бяха публикувани 40 000 часа записи от камерите на Капитолия на 6 януари 2021 г. На тях не се вижда дива тълпа, която превзема сградата на парламента с взлом и насилие, а тъкмо обратното – полицията отваря вратите и любезно ги кани, все едно са туристи! А междувременно десетки привърженици на Тръмп вече бяха осъдени на по 10-20 години затвор за това посещение.

Сега долната камара е в ръцете на републиканците и естествено, започва разследване срещу разследването на предишната долна камара, която заради онези събития “импийчна” Тръмп постфактум, когато мандатът му вече беше изтекъл.

Очертава се исторически скандал, пред който аферата “Драйфус” е скромно бракоразводно дело. Който не е доволен от нашите тук политически нрави, може да се успокои – има от кого да се учим.