Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Личната карта на Ирина Дилкинска КАДЪР: bTV
Личната карта на Ирина Дилкинска КАДЪР: bTV

Второто условие е да разкрие тайни за българската организирана престъпност, казва адвокатът на жертвите на криптокралицата Джонатан Леви

US властите искат да знаят скривалището на Франк Шнайдер и активите на OneCoin

Адвокатката на криптокралицата Ружа Игнатова Ирина Дилкинска се призна за виновна, но присъдата, която ще получи, все още не е ясна. Медиите в САЩ вече съобщиха, че за обвиненията в пране на пари и финансови измами я грозят максималните 10 години затвор.

Наказанието й може да бъде и по-леко, научи "24 часа - 168 истории". Според адвоката на жертвите Джонатан Леви арестуваната българка тепърва ще разкрива най-секретните тайни в компанията OneCoin, с които са били наясно само шепа хора от близкия кръг на Игнатова.

"От това, което ще каже пред властите на четири очи, ще зависи окончателната й присъда - обяснява пред медията ни юристът. - Решаващо сега е с какво ще им сътрудничи."

От показанията на брата на Ружа Константин вече стана ясно, че Дилкинска е била незаобиколим фактор в аферата за милиарди. В материалите по делото е описана случка от май 2018 г., когато тя е в офиса в София с Игнатов и му казва: "Продадохме въздух на хората". За този спомен разказва лично той пред магистратите в САЩ.

Според Леви ролята на Ирина в OneCoin е била съществена - без неин подпис и съгласие не можели да минат важни финансови трансфери. Юристът добавя и друг любопитен детайл - в последните месеци, преди да изчезне, Ружа става мнителна към всички около себе си и е сигурна, че ще бъде предадена на властите от близък човек. Имала пълно доверие единствено на 2-ма-3-ма души, сред които била Дилкинска.

Пред "24 часа - 168 истории" адвокат Леви разказва колко близка е била тя с криптокралицата, какви разкрития ще направи пред властите в САЩ, за да се спаси от тежка присъда, както и дали жертвите на схемата все още получават смъртни заплахи.

- До момента знаем, че Ирина е била главен юрисконсулт на мрежата OneCoin на Ружа. Съществена ли е била нейната роля в схемата?

- Ирина Дилкинска е била изключително значима за OneCoin. Всички са наясно с това, че тя е била правен съветник на компанията, но от документите, с които аз разполагам, установявам, че тя е действала и като т.нар. отговорник по съответствието (compliance officer – това е служител, който гарантира, че компанията спазва своите външни регулаторни и законови изисквания, както и вътрешните си разпоредби – бел. ред.). Тоест нейната роля в организацията е включвала не само операции в България, но и отговорности в офиса в Лондон. Тя е била изключително близка с Ружа Игнатова преди изчезването на криптокралицата през 2017 г. Мога да ви опиша връзката между двете като топла. Ирина знае тайни, с които малък кръг от хора около Ружа са били запознати. До каква степен е била значима за мащабната измама, най-добре знаят останалите участници в нея. Забележете, че съвсем наскоро нейното име започна да се споменава в медиите, и то след като САЩ поискаха от България тя да бъде съдена там. Говорим буквално за месеци, може би година. За останалите "герои" се изписаха множество статии, но за Дилкинска нямаше толкова информация. Имам предвид, че историята помни десетки сиви кардинали в сянка, за които научаваме на много по-късен етап. Сиреч - в OneCoin имаме жени с водещи роли и мъже, които са изиграли важни, но поддържащи роли.

- Някой от измамените срещал ли се е лично с Дилкинска и разказвал ли ви е за комуникацията си с нея?

- Моят клиент Дънкан Артър, който стана защитен свидетел, е бил на позиция точно под тази на Ирина Дилкинска. Дънкан е човекът, който обори версията, че Христофорос Аманатидис-Таки е поръчал Ружа през ноември 2018 г. Български медии съобщиха, че тя е била застреляна и изхвърлена на парчета в Йонийско море. Той разказа, че брат й Константин Игнатов е провеждал редовен и директен телефонен контакт с нея до март 2019 г. Тоест тя е била жива точно 5 месеца след предполагаемата екзекуция. В този ред на мисли Дънкан е напълно запознат с ролята на Ирина в OneCoin, защото той е бил служител в офиса на компанията в Лондон. Позицията му също е била на "отговорник по съответствието" (compliance officer). Лично пред мен е разказвал, че Ирина и Ружа са били много близки. Дилкинска е участвала в повечето важни аспекти. Част от операциите и дейностите не са могли да се осъществяват без знанието й. В някакъв момент от живота си, може би месеци или година преди да изчезне, криптокралицата става много подозрителна. Била е сигурна, че някой ще я предаде и това ще е човек от обкръжението й. Ирина е била от малцината, на които Ружа е имала пълно доверие до последно - може би говорим за не повече от двама-трима души. Вярвала е, че тя никога няма да я предаде Ирина явно е заслужила уважението на шефката си. Тук изниква въпросът как и с какво точно го е направила.

- Какво казва Ирина в съда и на колко години ще бъде осъдена според вас?

- Ирина Дилкинска е постигнала споразумение за признаване на вината си с американските власти. Подобни споразумения обикновено изискват сътрудничество от страна на обвиняемия и признаване на вината в замяна на потенциално по-лека присъда. Признанието й се е случило на 9 ноември и се отнася до обвинения за измама и пране на пари. Тя се е съгласила и да бъде определена парична санкция. В момента не мога да ви кажа до каква степен ще сътрудничи на властите и каква информация ще им даде. Но от стойността на нейното сътрудничество ще зависи това колко ще бъде намалена присъдата й. Знам какво властите ще искат да знаят от нея. Тя ще трябва да говори за следните неща: местоположението на Ружа Игнатова и Франк Шнайдер (бивш служител на тайните служби на Люксембург, сочен за дясна ръка на криптокралицата - бел. ред.), местоположението на активите на OneCoin, както и информация за организираната престъпност в България. Убеден съм, че ще лежи в затвор, но тепърва ще разберем за колко време. Тя знае неща за Ружа, с които никой друг към днешна дата не е наясно. Мисля, че разполага с детайли от живота й, с каквито не са запознати дори роднините й. Определено разпитът ще бъде съсредоточен и върху това с кого Игнатова е общувала във вашата страна и как е ръководила схемата от София.

- Казвате, че US властите ще я питат за BG престъпността, но какво тя може да каже за нея?

- Ще е добре да разкрие колкото се може повече детайли. Българската организирана престъпност е свързана по категоричен начин с Ружа Игнатова. Криптокралицата сигурно е имала връзки с важни личности от ъндърграунд средите, за да може години наред никой в родната й България да не я докосва с пръст. Американските служби са наясно с това, че хората около Ружа знаят, ако не за всички, то поне за част от отношенията й с хора в организираната престъпност. Името вече бе свързано с митичен бос, за когото се твърдеше, че я е поръчал. Тук може да се задълбае в това какви са били отношенията й с въпросния човек и разбира се, дали изобщо е комуникирала лично с него. Да не забравяме и факта, че контактите й в България вероятно са в основата на успешното й бягство през 2017 г. Стана ясно, че преди да се качи на самолета за Гърция, тя е била предупредена. Данни от Европол свидетелстваха, че Игнатова е била информирана за подготвения арест. От кого и защо - това са въпроси без отговор.

- Получават ли все още измамените в криптосхемата заплахи?

- Нашият офис представлява множество жертви на OneCoin и лица, подаващи сигнали за пирамидата. Всички те искат едно - да им бъдат възстановени откраднатите пари. На второ място желаят да видят Ружа Игнатова на подсъдимата скамейка. Поддържаме връзка с американските прокурори и други власти относно престъпната организация OneCoin, чиято дейност продължава. Бандата действа и днес от София, но под името OneLife. Те все още имат над 900 хил. активни акаунта, притежаващи "нови" OneCoins в криптомрежата Polygon. Българското правителство е все така със затворени очи и поради това няма изгледи други фигури на компанията да бъдат арестувани в близко бъдеще. Относно заплахите - доскоро имаше такива, и то брутални. Говорим за смъртни заплахи. Част от жертвите сами споделиха, че към тях са отправяни закани.

- Някой от измамените върна ли си парите, или поне част от тях?

- Жертвите не са получили нито едно евро или долар обратно по сметките си. Няма изгледи това да се случи, въпреки че нашата битка продължава. Ясно е, че Ружа и компанията й са спечелили милиарди, но ние не знаем къде са тези пари днес. Част от тях са хвърлени за скъпи имоти, дрехи, коли, яхти, бижута и свръхлуксозен начин на живот. Внесени са немалко и за конференциите, които са провеждани с цел набиране на нови инвеститори. Плащани са и заплати на служители. Покривани са хонорари на адвокати и други лица. Къде обаче е останалата част от откраднатите пари? Няма следа от тях. Може би някой ще разкрие тази тайна.