Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бенямин Нетаняху КАДЪР: Туитър/@netanyahu
Бенямин Нетаняху КАДЪР: Туитър/@netanyahu

Министър-председателят Бенямин Нетаняху поиска снощи от правителството си да подкрепи споразумение, което да позволи освобождаването на част от заложниците, отведени от "Хамас" в ивицата Газа след нападението срещу Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс.

В началото на правителственото заседание Нетаняху се зарече, че войната ще продължи, докато Израел не постигне всичките си цели, пише още БТА.

Официален представител на САЩ заяви, че споразумението ще включва четири- или петдневно прекратяване на огъня, което е първата пауза от шест седмици насам в израелските бомбардировки в Газа.

След като представи все още неразкритите подробности за сделката пред военния си кабинет и пред кабинета за национална сигурност, който е с по-разширен състав, Нетаняху заяви, че това е трудно, но правилно решение и ще позволи на Израел да продължи борбата с "Хамас". Той посочи, че намесата на президента на САЩ Джо Байдън е помогнала за подобряване на сделката, така че тя да включва повече заложници срещу по-малко отстъпки.

На по-ранен брифинг главният военен говорител Даниел Хагари заяви: "Военните ще знаят как да поддържат военните си постижения в Газа, докато се подготвят за следващите етапи на войната."

От няколко дни се говори за предстояща сделка за заложници. По време на настъплението си към Израел, при което загинаха 1200 души, "Хамас" взе около 240 заложници, включително деца и възрастни хора, сочат данните на Израел. При последвалата кампания от въздушни удари и сухопътно нахлуване на Израел в Газа, ръководеното от "Хамас" правителство на анклава твърди, че са убити най-малко 13 300 палестинци, включително най-малко 5600 деца.