Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицията извади водно оръдие срещу протестиращите фенове
СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Полицията извади водно оръдие срещу протестиращите фенове СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Футболните агитки са врагове и на демокрацията, и на футбола

Да обвиниш БФС за тъжното състояние на българския футбол, е все едно да обвиниш Съюза на българските журналисти затова, че някои издания са скучни и не стават за четене. БФС не е министерство на футбола, а нещо като синдикат на футболните клубове. А футболните клубове си имат собственици. Добри, лоши – бизнесът си е техен.

Суверенът на БФС са акционерите на тези клубове, а не прогресивната общественост, нито футболните агитки, пази боже.

Някои ще наскачат – ама и ти ли взе да коментираш футбола! Не, аз изобщо не коментирам футбола, аз коментирам опасностите пред демокрацията и пред днешния капитализъм, в който собствеността е свещена. Това ми е работата като специалист по всичко.

Ако пък се замислим от кого и как се приватизираха тези клубове, когато държавата абдикира, лесно ще си обясним защо днес в клубните първенства и турнири не играят българи. И защо водеща в този спорт е търговията с цветнокожи от Третия свят, които се препродават в Европа. БФС не може да им казва кого да пускат в игра, както и не може да налага на “Софарма” какви лекарства да произвежда. Това е пазарната демокрация.

Виж, изявите на футболните хулигани в политическите размирици са друго нещо. Тук вече държавата и обществото са длъжни да се намесят, тъй като те редовно клатят неукрепналата българска демокрация.

Спомняте ли си как няколко пъти се превзе сградата на парламента, как се опожари Партийният дом, как депутатите бяха обсаждани, бити, замеряни с павета, яйца, домати и с футболни любезности? Е, винаги остриетата на тези безобразия бяха същите тези прекрасни младежи или “деца”, както ги наричат радиобабите. И винаги тези дечица си имат тартори, които рапортуват на някое задкулисие.

Време е да си татуираме върху мозъците, че футболните агитки са доказани врагове на демокрацията. Благодарение на тях всеки протест на гражданите може да бъде обърнат на свинщина – идват едни “дечица” с камъни в джобовете и културното множество се преобразява в дива тълпа от варвари. Както би написал още Густав Льобон,

дивотията на тълпата се равнява по най-дивия

неин член,

а най-диви са футболните ултраси. От тях по-диви кадри на цветните революции няма. И това редовно се използва от политическите режисьори в едната или другата посока. Много хора и до днес са убедени, че през 1990 г. Партийният дом бе подпален от ултраси именно с цел да се компрометира “Градът на истината”, където едни интелектуалци уж изискано дремеха в палатките, а стана тя, каквато стана.

А каква стана тя в Украйна? Именно футболните ултраси превърнаха културните европротести в кървави размирици и преврат, който унищожи физически водещата партия. Каква демокрация след това?

Една такава футболна агитка от Харков барикадира и подпали профсъюзния дом в Одеса и вътре изгоряха живи около 40-50 противници на киевския майдан. И тръгна ескалацията от враждебни действия, благодарение на която днес Украйна е опустошена и не се знае дали ще оцелее. Тук не оневинявам Путин, нито агресията, но ако през 2014 г. ги нямаше онези подивели тълпи, днес Украйна щеше да е мирна, цяла и демократична. Дивата тълпа никъде не е носител на демокрация. Всички цветни революции завършват зле. Техният лозунг винаги е “Стани да седна”.

Затова според мен един интелигентен и културен футболист като Бербатов не би трябвало да одобрява и насърчава в каквито и да било улични демонстрации от каквито и да било футболни фенове в своята битка за промяна в БФС – те само ще го компрометират. Вижте ги само какво правят по стадионите, след всеки мач се сменят седалките. Какво друго очаквате да се случи на улиците? Ако искаш промяна – убеди собствениците на клубовете. Милко Балев отдавна си отиде.*

Новият кмет също не би трябвало да разрешава нощни демонстрации на футболни агитки, дори да му представят медицинско удостоверение за благонадеждност и девственост.

Къде и кога, по света и у нас, е имало мирни и тихи шествия на футболни агитки? Няма такова животно!

Отдавам го на неговата неопитност, но според мен да му се иска оставката, е прекалено. Нищо чудно точно това да е била целта на тези "мирни демонстрации" – да му се иска после оставката.

Но тъй като всички прояви на българската демокрация се свеждат до искането на оставки,

сега те се очакват и от полицаи, и от министри, и от зам. -министри, от цялото правителство, от Боби Михайлов, от треньори, рефери, масажисти, от кого ли не! Лудостта на оставките е заразила и властта, и опозицията, и футболните фенове, и НПО-тата, и медиите. Не, оставката не е пътят към демокрация. Преди да го уволняваш, трябва да си извоюваш правото да го избираш.

Ако всички желания за оставки се изпълнят едновременно, на другия ден ще се събудим в утопията на богомилите. Пълна анархия и всички жени са общи.

А всъщност виновна е плахостта на държавата. СДВР е предупредило БФС отдалеч, че се готвят безредици. А щом са се готвели отдалеч, значи е имало и организация, и организатори, и информатори, които са снесли на полицията. Още тогава МВР е трябвало да приложи народната мъдрост "Вържи попа, да е мирно селото", но какво да прави горкото – 34 години над врата му виси брадвата на оставките. И не само виси, но и често пада.

Истински демократичните държави не са чак толкова плахи. Да вземем братска Великобритания, където футболните хулигани докараха нещата дотам, че УЕФА забрани на английските отбори да участват в европейските турнири. Тогава Скотланд Ярд запретна ръкави, разположи десетки агенти под прикритие в хулиганските агитки, събра доказателства и вкара цял двуетажен тролейбус с тарторите в затвора. После взе агитките на къса каишка и феновете мирясаха.

Сега СДВР знае кой е организаторът, но си трае, за да спи зло под камък. А крайно време е да го съобщи публично! Обществото трябва да научи кои са заговорниците, защото това в крайна сметка е заговор против обществения ред.

Но аз не бих обвинявал полицаите за битката с футболните хулигани в нощта на самия мач с Унгария. На война като на война.

Какво искат радиобабите – полицаите да оставят "дечицата" да вилнеят? Да подпалят цяла София?

На чия страна сте? Някои медийни герои май бяха подведени от традицията, че у нас демокрацията все тръгва от жълтите павета.

Дълбоко грешат - демокрацията е власт на народа, а не на паветата. Демокрацията е ред, а не анархия.

И накрая според мен е

крайно несправедливо да се изкарват героите от

1994 г. виновници за упадъка

на националния ни отбор. Те не са нито собственици на клубове, нито олигарси.

Те са по-скоро потърпевши, защото у нас треньорите ги сменят като носни кърпички. Със сигурност те милеят за този спорт поне 100 пъти повече и от мен, и от вас, и най-вече от футболните агитки по улиците.

--------------

*За по-младите: Милко Балев беше член на Политбюро, който активно се разпореждаше с футбола през 80-те години на миналия век.