Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков Снимка: Велислав Николов
Николай Денков Снимка: Велислав Николов

Премиерът Николай Денков е готов да подаде оставка, ако министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не осъди полицейското насилие на протеста срещу БФС и не накаже служителите на МВР, които са си позволили да бият хора.

Това увери самият Денков на брифинг в Министерския съвет, където се състоя регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието. 

Николай Денков Снимка: Велислав Николов
Николай Денков Снимка: Велислав Николов

"Аз не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улицата, както ставаше преди", настоя премиерът.

Денков да подаде оставка, ако Стоянов напусне МВР, призова по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

”Ако той (Калин Стоянов - б.а.) излезе и каже нещата, които аз казвам и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него. Но ще имам проблем, ако продължава да замазва”, каза Денков.

По-рано днес Денков се е срещнал с вицепремиера Мария Габриел, за да обсъдят дали трябва да бъде освободен вътрешният министър Калин Стоянов.  

"Това, което говорихме с Мария Габриел, имахме разговор преди 2 часа, е да влезе в Народното събрание една анкетна комисия, която да изчисти какво точно се е случило кой е бил момичето, журналистите, кой е ритал хората, защо е имало полицаи без отличителни знаци и др. Има противоречия, които трябва да се изчистят и политиците, които ще изровят тази информация и тези, които го защитават, да се убедят това може ли или не може", настоя Денков. 

Николай Денков Снимка: Велислав Николов
Николай Денков Снимка: Велислав Николов

В неделя пред Нова Телевизия Стоянов заяви, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е бил този, който “два дни” го е убеждавал да поеме поста на министър. Той пък приел с уговорката, че сам ще вземе решенията си. Имало обаче опит за намеса в МВР и затова и сега му искали оставката, допусна Стоянов.

"Това, което каза министърът вчера, аз мога да кажа, защото знам за какво става дума, е, че ако е имало контакти от страна на Кирил Петков, те винаги са били за това, че трябва да се свърши работата по отношение на предпазването от купуването и продаването на гласове на изборите. И ако е имало някакви разговори, те са били в посока: "Трябва да си свършите работата в това отношение". Никога и по никакъв начин не е имало разговори, че трябва да печели или губи една или друга партия. Както разбрахме вчера и от интервюто, всъщност министърът си говори и с другите лидери. Аз не знам за какво си говорят с тях, но знам за какво става въпрос в случая с Кирил Петков", разказа Денков. 

Изявления след среща в МС за мерките за борба с агресията и насилието

Изявления след среща в МС за мерките за борба с агресията и насилието

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Понеделник, 20 ноември 2023 г.

"Това, което знам е, че имаше няколко случая, в които от страна на министъра идваха предложения за хора, за които имаше сигнали, че има проблеми с тях, включително и досъдебни производства. И за някои от тези хора Кирил Петков е казал: "Да, тези хора са неприемливи". Но това е част от цялостната ни структура, в която сме казали, че трябва да има съгласие и от двете страни, за да бъдат назначени хора. Така че тук няма нещо ненормално. Това, което би било е, ако Кирил Петков е поискал преференции за една или друга партия. Никога не съм чувал такова нещо и никога не съм имал такъв разговор с който и да е от двамата", каза премиерът.

"Ако искаме насилието да изчезне, всички държавни институции трябва да дават пример, че проявите на насилие са неприемливи. Огромна част от полицаите охраняваха протеста по начин, който може да служи за пример. Но тези, които използваха палките и биеха без причина, нямат място в редицата на полицията. Тези полицаи петнят МВР", категоричен бе премиерът.