Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът акад. Николай Денков
Премиерът акад. Николай Денков

"Всяко съкращаване на сроковете повишава риска от покачването на пазарната цена на горивата". Това каза премиерът акад. Николай Денков след заседанието на Съвета по сигурност.

"Ако искаме да няма риск за рафинерията и горивата, трябва да се спазват сроковете в доклада за дерогацията на НС. Минималните срокове за премахване на дерогацията са: след 31 декември - не повече от 50% руски нефт. След 31 януари - не повече от 25% и от 1 март - изцяло неруски нефт. Трябва поетапно да се осъществява смяната на нефта, защото иначе има рискове от запушвания, експлозии и пожари", подчерта премиерът. Службите и експертите отново са предупредили, че по-ранно прекратяване на дерогацията може да доведе до поскъпване на горивата, но и до недостиг.

Срещата на Съвета по сигурността започна в 8 ч. днес. Тя бе свикана извънредно от премиера Николай Денков. На нея трябваше да се обсъди дали дерогацията за руски суров петрол може да се прекрати веднага, каквото предложение внесоха от ГЕРБ в парламента. Иначе срокът на дерогацията е до октомври 2024 г. А пък премиерът Денков допусна, че той може да се скъси до март 2024 г. 

Представителите на ГЕРБ Десислава Атанасова и Делян Добрев напуснаха срещата по-рано след скандал. Малко по-късно ги последваха и депутатите от ДПС.

"Коалицията "Путин" е факт. Изключително безполезна среща. Загуба на време за нас", заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на пресконференция в Министерски съвет по адрес на групите на "Възраждане", БСП и ПП.

Запитан каква е причината ГЕРБ и ДПС да си тръгнат от срещата по-рано, премиерът бе лаконичен: Дискусията беше експертна от страна на членовете на Съвета по сигурността. Ако някой търси политически изяви, начинът е да си тръгне ядосан от тази среща.

Всеки опит за допълнително съкращаване на сроковете, води до рискове, настоя премиерът.

Нямаше да водим този разговор, ако не беше внесено това предложение за скъсяване на срока. Нямаше да има слухове за недостиг на горива, за повишаване на цените, посочи Денков.