Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивет Стайкова
Ивет Стайкова

Драматична и наситена със сълзи бе първата среща между двете в съда

Драматична сцена като от филм, но не режисирана, а реална, се разигра на поредното заседание срещу 19-годишната Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на баба си актрисата Виолета Донева. Днес беше разпитана другата й баба - майката на майка й - Севдалина Илиева. В края на разпита възрастната жена, която трудно се придвижваше, попита съдията Милен Михайлов дали може да хване ръката на внучката си. Той й разреши. В този момент, плачейки, Ивет се хвърли в прегръдките на баба си. 

- Как стигнахме дотук?, попита я жената, докато я целуваше, а от очите й капеха сълзи. 

- Бабо, бабо!, повтаряше тийнейджърката. На раздяла й целуна ръката.          

Всъщност делото постепенно се превръща от процес за убийство в нагледен урок как дрогата унищожава живота не само на този, който приема наркотиците, но и на всички негови близки. 

Беше отлична ученичка, умна, интелигентна, възпитана, слънчево дете, къде отиде това дете, изрече Севдалина Илиева. Последната среща между двете е на 9 август миналата година, когато момичето си тръгва от дома на баба си след "ужасен скандал". По това време Ивет живее при баба си Севдалина Илиева. Всъщност живее е силно казано, защото момичето почти не се прибирало. Към се 17 часа на 9 август 2022 г. се обадило по телефона на баба си, за да каже, че ще се прибере, за да вземе дрехи. Възрастната жена я помолила да си дойде, за да поговорят. Ивет се прибрала малко преди 23 часа.

От вратата гледаше странно, все едно не съм аз, а някой чужд човек. Влязохме в хола, предложих й да поговорим. Бях потресена от това, което виждах. Тя ме гледаше сякаш не ме познаваше. Започна скандал, каза много неприлични думи. Удари ме, блъсна ме. Разтърсих я, казах й: Срещу теб стои баба ти. Тя ме блъсна пак, крещейки: Махай се. Понеже ходя по-бавно, ме избута към вратата. После я блъсна. Не бях изплашена за живота си, а ядосана в какво се превърна моето дете, описа последната има среща  Севдалина Илиева. 

На следващия ден Ивет й написала есемес, за да я попита как е. Баба й отговорила, че ако се върне в нейния дом, иска да се лекува. Повече не е я видяла, но се чували по телефона. Препоръчала й да отиде при майка си или при баща си, но Ивет й отговорила: "Какво да правя там?" 

Ивет Стайкова няколко дни, след като беше задържана през октомври 2022 г.
Ивет Стайкова няколко дни, след като беше задържана през октомври 2022 г.

Семейството на Ивет разбрало, че момичето взима наркотици през 2017-а. Всички й говорили. "Чудехме се какво да направим, но разчитахме много на д-р Петър Василев (б.р. това е психиатърът, който в продължение на три години е провеждал сеанси с Ивет. Целта им била да я мотивира да се лекува. Той също беше разпитан днес на делото.) 

Тогава започнала и промяната в характера на Ивет, боядисала си косата в лилаво, започнала да се кара с близките си, отговаряла им: "Така искам, така ще направя". "Нещата тръгнаха надолу", описа ситуацията баба й. 

На 29 юли 2022 г. Ивет се обадила на баба си, за да й каже, че няма къде да живее. "Оставам на улицата", обяснила тогава тя. Дотогава за известно време била на квартира.  Възрастната жена й казала да отива при тях, а дядо й я предупредил "да се прибира навреме и никакви наркотици" . На следващата вечер към 21 часа Ивет пак се обадила. "Бабо, вземи такси и ела, аз съм на едно ужасно място". Оказала се в болницата за психично здраве на Сточна гара. На 1 август вече била в дома на баба си и дядо си, но веднага излязла да види приятелите си и вечерта не се прибрала. "Нито веднъж не се прибра за дълго, хапне и веднага излиза", разказа баба й. 

Съдът, както й адвокатите, питаха баба й дали ставала агресивна. Тя описа случки, за които вече разказа и майка й. На 25 май м.г. например искала да скача от балкона заедно с майка си. На 28 май пак имало голям скандал. Биела майка си.

По думите д-р Петър Василев майката на Ивет била много разтревожена за състоянието на детето си. Той обаче не говорел с момичето за наркотици, а целта му била да я мотивира за лечение. 

В онзи момент тя не можела да влезе в болница, защото била много зависима, а оттам идвали и психичните й проблеми.