Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протест на близки на загинали при катастрофи в София
Кадър; БНТ
Протест на близки на загинали при катастрофи в София Кадър; БНТ

Добро впечатление направи бързата намеса на Борислав Сарафов - видя се защо не бива да са прекомерно автономни областните структури на прокуратурата

Известният футболен треньор Ферарио Спасов загина в събота на пътя София – Варна. По предварителни данни управляваният от 24-годишния Начо Панталеев спортен автомобил е ударил отзад колата на Спасов при опит да го изпревари. Очевидци коментираха, че Панталеев се е движил с около 150 км в час.

Прокурорът по делото Йордан Кожухаров наложи на евентуалния причинител на катастрофата най-леката мярка за неотклонение – подписка, като книжката му е била отнета. При подписката обвиняемият няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Което означава, че не може да напуска и страната.

Прокурор Кожухаров обосновава най-леката мярка с това, че по делото все още няма експертиза и не може да се каже с каква скорост се е движил Панталеев. Според Кожухаров най-вероятно едната гума на обвиняемия е забуксувала, колата се е отклонила вдясно при изпреварването и така се е стигнало до катастрофата.

След като Кожухаров бе извикан на среща с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов в понеделник в 12 часа, той 3 пъти попитал разследващия полицай дали има нещо за Панталеев, а

полицаят му бил отговорил “нищо”

Мерките за неотклонение се вземат с цел да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на влязлата в сила присъда.

И това са основните фактори, за да се определи каква мярка за неотклонение да се наложи на обвиняемия.

Освен това при определяне на мерките за неотклонение се вземат предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, здравословното състояние, семейното положение, професията, възрастта и други данни за личността на обвиняемия.

В България коментарите на повечето хора са в посока, че е трябвало да се вземе мярка “задържане под стража”.

Такава мярка за неотклонение се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Според закона реална опасност е налице, когато лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда

наказание, не по-малко от десет години лишаване

от свобода

Панталеев е подсъдим за първо престъпление за притежание на наркотици и в понеделник е имало насрочено заседание за това в съда в Горна Оряховица.

Все още не се знае дали по това престъпление се предвижда наказание не по-малко от десет години лишаване от свобода. Ако е така, тогава по силата на закона ще съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Което е основание за налагане на мярка “задържане под стража”.

Законът приема, че реална опасност е налице и когато лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, извършено повторно или при условията на опасен рецидив.

Но обвиняемият Панталеев не е обвиняем за такова престъпление.

Извън изброените случаи, когато престъплението не е извършено умишлено, рядко се стига до укриване на извършителя.

Причината е, че наказанията за неумишлени престъпления са по-леки и често са условни.

В социалните мрежи масово се разпространяват клипове на Панталеев как кара с изключително висока скорост. Появи се и негова снимка да позира с пистолет.

Клиповете в социалните мрежи не са сами по себе си доказателство за каране с висока скорост – най-малкото защото няма доказателства дали Панталеев управлява колата. А

Панталеев може просто да не даде обяснения

или пък да каже, че не си спомня откъде е извадил публикуваната от него снимка.

Полицията няма и време, и ресурс да следи служебно за такива клипове. Но при сигнал би могло тя да бъде сезирана. Вероятно и сега ще се сезира за това евентуално тежко нарушение.

Немалко младежи публикуват такива снимка – повечето са карали със сниманата скорост, но някои само се правят, че са карали.

За позирането с пистолет беше дадено обяснение, че не е негов. При обиска в дома на Панталеев през нощта на неделя срещу понеделник не бе намерен пистолет. Не е престъпление позирането със законно притежаван чужд пистолет, който не е отнет неправомерно.

Не бива да се забравя, че задържането под стража не е наказание, а мярка да не се отклони обвиненият при евентуална осъдителна присъда. Дали някой е виновен, или не, се решава с присъда. Да, има данни, че Панталеев превишава скоростта. Но това е нещо, което евентуално би характеризирало личността на подсъдимия при определяне на присъдата, ако се установи вина.

Много добро впечатление направи бързата намеса на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за отстраняване на евентуална пристрастност от страна на участващия в досъдебното производство прокурор. Светкавично делото бе иззето от окръжната прокуратура във Велико Търново и разпределено в Ловеч. Това показва, че прокуратурата при промени в конституцията не бива да се структурира по начин, при който да има прекомерно автономни областни структури.