Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатската заплата се индексира на всеки 3 месеца.

Снимка: 24 часа
Депутатската заплата се индексира на всеки 3 месеца. Снимка: 24 часа

Възнагражденията на властта се увеличават рязко заради вдигането на учителските със задна дата

За първи път средната работна заплата в България премина границата от 2 хиляди лева. През септември тя е 2072 лв. и

се е увеличила със 7,52%

в сравнение с края на предходното тримесечие , показват данните на НСИ, публикувани в понеделник.

В същото време средното депутатско възнаграждение, а оттам и на всички управляващи, се е увеличило за същия период с цели 19,5%, т.е. почти три пъти повече.

Заплатата, срещу която ще се разписват от идния месец народните представители, е минимум 6765 лв., и то без каквито и да било добавки за участие в комисия, командировъчни, класове за прослужено време и т.н.

Причината за огромната разлика в ръста е, че депутатското възнаграждение се изчислява, като се взема предвид заплатата в обществения сектор за последния месец от тримесечието и се сравни с последния месец от предходното тримесечие.

В обществения сектор средната заплата за

септември е 2255 лева, а депутатската заплата се получава, като тази сума се умножи по три.

Причината за този голям ръст на заплатите в обществения сектор е, че през третото тримесечие се е отразил ефектът от увеличението със задна дата в образованието и в някои сектори от държавното управление. Почти същият ефект се получава всяка година и през четвъртото тримесечие, тъй като тогава в държавната администрация

се раздават многобройни бонуси,

които раздуват средната заплата и оттам после се вдига и депутатската.

Сега с 19,5% се вдигат и заплатите на председателя на Народното събрание и на премиера, които ще получават по 10 485 лв. месечно, без да се смятат никакви добавки. Президентът получава двойна на депутатската заплата, т.е.

Румен Радев от

идния месец вече ще се разписва срещу минимум 13 470 лв.

С класовете за прослужено време неговото възнаграждение вероятно ще доближи и дори ще премине 20 хиляди лева (виж инфографиката).

Независимо от по-ниския ръст на заплатите в частния сектор в някои отрасли те също нарастват значително. В IT сектора например средната вече доближава 5 хил. лева - за третото тримесечие е 4670 лв.

В енергетиката още през второто тримесечие тя премина границата от 3 хил. лева и в края на септември е вече 3055 лв. месечно. Следват добивната промишленост, финансите и застраховането и други дейности, независимо че в много отрасли между второто и третото тримесечие се е получил лек спад в средното възнаграждение.

В образованието например средната заплата е преминала границата от 2 хиляди лева месечно и е 2176 лв.

Лидер по заплати в страната продължава да е столицата.

В София средното месечно възнаграждение гони 3000 лева

За септември според НСИ средната заплата в София-град е 2772 лв. Това е с малко повече от 200 лева по-високо от заплатата спрямо началото на 2023 г.

Няма друга област в страната, в която средната заплата да е стигнала 2 хил. лева месечно, но в София-област се доближава - тя е 1943 лв. за септември. Във Варна нивото също е близо до тази граница - 1980 лв.

Следват Стара Загора с 1945 лв. средно месечно възнаграждение за септември, Враца с 1843 лв. и Пловдив с 1800 лв. Причината за високото средно възнаграждение в област Враца е, че АЕЦ “Козлодуй” се намира в рамките на областта.