Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков СНИМКА: АРХИВ
Николай Денков СНИМКА: АРХИВ

Президентът надхвърля правата си и ми пречи да работя, обяви премиерът

Документирани закононарушения или поискан дълъг отпуск са правилният мотив да бъде уволнен шефът на ДАНС. Този спор с президента Румен Радев започна в сряда премиерът Николай Денков, след като 5 дни Радев отказва да подпише поисканото уволнение на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

“Президентът

няма никакво право да отказва смяна

на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по конституция и закон. Така че той надхвърля правомощията си.”

Тези остри думи отправи Денков в сряда, докато отговаряше на въпроси на журналисти и граждани по повод 5-те месеца на кабинета.

Премиерът поиска оставката на Тончев на 3 ноември, след като шефът на ДАНС отказа да освободи заместника си Деньо Денев, който подписа справката, от която гръмна скандалът с машините за изборите. В нея се твърдеше, че те може да са манипулирани, защото зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал процеса по подготовка.

В понеделник обаче Радев коментира единствено, че ако причината е, че премиерът няма доверие на шефа на ДАНС, то и кабинетът трябва да подаде оставка, защото ГЕРБ и ПП-ДБ също не си вярват. Освен това президентът заподозря, че това е опит да се направи чистка в службите. Тончев бе назначен на поста от служебното му правителство начело със Стефан Янев през 2021 г.

Румен Радев
Румен Радев

“Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да си върша работата. Следващият председател ще бъде съгласуван с него, така че да е човек, който да бъде приемлив”, настоя в сряда Денков. Той подчерта и, че мотивите за оставката на шефа на ДАНС “изобщо не са слаби”. Това бе друг от аргументите на Радев - че мотивите, с които оставката на Тончев се искат, не отговарят на законовите.

“Става дума за много сериозни нарушения,

документирани са и политически пристрастия

Намерих мотивите, с които е освободен предшественикът му. Всъщност мотивът е един-единствен и той е, че човекът е поискал дългосрочен отпуск. Така че в сравнение с тях мотивите, които аз съм представил - за прикриване на нарушения на закона и политически пристрастия, са много по-сериозни”, каза още Денков. Той отново подчерта и че ако стане нещо в сферата на националната сигурност и Радев не освободи Тончев, президентът ще носи отговорност за проблемите.

2 часа по-късно правителството публикува мотивите, с които през 2021 г. служебният премиер Стефан Янев е поискал уволнението на Димитър Георгиев - предшественика на Тончев в ДАНС. В петък преди балотажа правителството подробно публикува и мотивите на Денков, с които иска от Радев да освободи Тончев от контраразузнаването.

Димитър Георгиев е уволнен през 2021 г., защото си е пуснал 123 дни отпуск, става ясно от документа с подписа на Стефан Янев.

“Подадената молба за отпуск е демонстрация на нежелание от г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство”, гласят мотивите на Янев, които тогава бяха уважени от президента Румен Радев.

Доста по-изчерпателен е сега Денков.

Първото основание, което той посочва, е, че Тончев е допуснал заместникът му Денев да разпрати до депутатите справката за машините за гласуване точно преди вота, в която се съдържат внушения на база непотвърдена информация. Така Тончев е нарушил чл. 9 от Закона за ДАНС и не е упражнил контрол върху дейността на агенцията.

Нарушен е и Законът за защита на класифицираната информация, тъй като справката не е била засекретена. Това според становище на ДКСИ може да застраши интересите на България и националната сигурност.

Пламен Тончев
Пламен Тончев

Въпреки че тези два мотива са достатъчни за уволнението на Тончев, Денков изтъква и случаи, в които той е нарушил законовите принципи за политическа безпристрастност и в свои изказвания пред парламента е целял злепоставяне на бивши министри.

Подобно на Янев и Денков посочва, че Тончев показва нежелание да работи с редовно избраното правителство.