Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Панов, кмет на Велико Търново
Даниел Панов, кмет на Велико Търново
  • Броят на негласувалите показва, че политиците не говорят на езика на хората - гласът им трябва да се чува, не само да се брои, казва кметът на Велико Търново

- Г-н Панов, какви изводи си направихте от изборите? Състоя ли се разграждането на модела ГЕРБ в местната власт, за което опонентите ви говореха?

- През последните две години и половина българите се наслушаха на кухи фрази за “модела ГЕРБ” и разграждането му - първо в държавата, после в местната власт. Видяхте какво стана в държавата - инфлация, политическа криза, галопиращи цени, липса на адекватна законодателна инициатива. В крайна сметка опитите за т.нар. разграждане на модела ГЕРБ доведоха до това през 2021-а и 2022 г. държавата да остане глуха за дневния ред на гражданите.

Единствено общините спасиха държавата от това да рухне. Общините бяха държавата! Въпреки държавата, която нехаеше за високите цени на тока и отоплението на детските градини, яслите, домовете за възрастни хора, социалните услуги.

Време е опонентите ни да спрат да говорят с езика на омразата и разделението и да започнат да работят за хората. Богато общество не се създава с разграждане и изчегъртване, а с изграждане и натрупване.

Време е да имаме държава, в която бюджетът се приема навреме, според закона. Държава, в която депутатите влагат повече разум, отколкото страст в решенията си.

Държава, която говори и работи заедно с общините. А не в началото на отоплителния сезон да научаваме, че природният газ поскъпва с 36% още през ноември, а от 1 януари 2025 г. никой не може да каже колко ще са сметките за ток, които гражданите ще плащат. В държавата ни има остър дефицит на здрав разум и мъжко поведение.

- С какво е по-ценна четвъртата ви победа и какво ви коства тя?

- Първо, искам да благодаря на всички великотърновци, които гласуваха. Защото гражданската отговорност не е само да пишеш статуси в социалните мрежи. Като положителен оценявам факта, че разумът все пак надделя, желанието за единство надделя. Времената, в които сме в момента и които предстоят, не са леки, но с опит, разум и отговорност вярвам, че ще се справим.

Изборите оголиха и един много сериозен проблем - хората се отвратиха от политиката. Това означава, че политиката все по-рядко говори на езика на гражданите, все по-рядко чува и разбира какво означава толкова висок процент негласували. Гласът на хората трябва да се чува, не само да се брои.

Съжалявам за времето, похарчено в оборване на популистки послания и откровени лъжи. Време, което можеше да е състезание на градивни идеи и подготовка на бъдещата работа за Велико Търново и населените ни места от общината.

- Какво научихте за себе си в тази кампания? А за търновци?

- В интерес на истината научих какво ли не за себе си. Толкова много кал по мен и по управлението на екипа ми през последните 12 г. никога не бе хвърляна. Много пъти съм се чудил докъде е възможно да стигнат опонентите ми в желанието за очерняне. И всеки път се изненадвах. Но всички тези хора трябва да знаят, че с поведението си очерняха не мен, а Велико Търново. Не бих съветвал никого да разчита, че може да победи, като изпепели с обиди конкурента си. Негативната кампания само отблъсква интелигентните хора, защото те виждат, че кандидатите, които искат да ги представляват и ръководят, не съответстват на тяхното ниво.

Уверих се, че великотърновци искат промяна в управлението на града, и вярвам, че заедно ще намерим баланса и точната формула за това.

отвратиха от политиката - в България има остър дефицит на здрав разум и мъжко поведение

- От 2011 г. не сте били на балотаж, печелите от раз. Отчитате ли свои грешки, че хората ви пратиха на поправителен?

- В един балотаж няма нищо лошо. Той затвърждава победата. Балотажът е нормална практика, когато кандидатите са много. В голяма част от страната също имаше балотажи. Аз не съм безгрешен, имам и своите недостатъци, в крайна сметка - който не работи, той не греши. Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на своите съграждани и да спечеля подкрепата и на онези, които гласуваха против мен.

- В нощта след балотажа казахте, че сте научили много неща от разговорите с тези, които не ви подкрепят, ще залегнат ли те в управленската ви програма?

- Аз за разлика от други кандидати не се прикривах зад рекламни публикации. Аз винаги съм предпочитал кампанията очи в очи с хората. Срещнал съм се сигурно с десетки хиляди граждани от Велико Търново и населените места. Имахме срещи, продължили по над два часа. Говорихме открито за проблемите, за забавените решения. Разбира се, че има много искания и идеи на хората, които ще бъдат заложени в управленската ми програма.

Има и такива, които за мое съжаление, не може да реши кметът. За тях трябва разбиране, желание и воля от народните представители. Всички въпроси, които хората ми поставиха, съм записал подробно и екипът ми работи по систематизацията им по ресори.

- Имаше много хейт в социалните мрежи за новите кръгови кръстовища, кошмарния трафик, тапите във Велико Търново - това отрази ли се за слабата избирателна активност според вас?

- Смятам, че на избирателната активност се отразиха политическата криза и разделението в обществото, провокирано от същите тези политици, говорещи с езика на омразата. Израз на тази криза са поредицата от парламентарни избори. Всичко това доведе до отегчение, до недоверие в политическата система. А отражението го виждаме в активността на местните избори.

Спряната автомагистрала “Хемус” и забавените проекти за присовските завои и северния пътен възел също са следствие от тази политическа криза. Същото е и с кръговите кръстовища и тапите. Как няма да се забавят тези проекти, като 8 месеца проектите ни чакаха съгласуване. Затова казах - време е да имаме отново държава, която да работи с общините.

- Кое ще е първото нещо, с което ще се захванете, щом се върнете в кметския кабинет?

- С работата по всички инфраструктурни проекти в града и населените места. До края на годината имаме да завършим два големи проекта за над 12 километра инфраструктура в целия град, смяната на ВиК в два квартала, пускането на буферните паркинги и на електрическите автобуси от новата година. Предстои и много работа по подготовката на новия бюджет за 2024-а година, макар че държавата се бави с националния, а той е условие за приемане на общинския.

- Какви ще са приоритетите ви, за да се превърне Търново в още по-добро място за живеене?

- Начертани са още през 2021 г. с приемането на Плана за интегрирано развитие на община Велико Търново. Той е гласуван от общинския съвет и обсъждан с гражданите. Приоритети са ясни - по-зелени и уредени квартали и градска среда, нови паркови зони, включително и край река Янтра. Нова организация на паркиране в междублоковите пространства с активното съдействие на етажните собствености, нова концепция на градския транспорт, обновяване на още поне 12 километра градска и улична мрежа и изграждане на 7 километра велоалеи, нов модел на управление на отпадъците, в основата на който е разделното събиране.

Приоритет е и подобряване чистотата на въздуха чрез проекта за смяна на старите печки в 5200 домакинства в цялата община. Ще продължавам да настоявам държавата в лицето на МОСВ да контролира предприятията в Южната промишлена зона и Западната индустриална зона, изпускащи емисии във въздуха при производствата си.

- Посочете една идея от предизборните платформи на опонентите ви за поста, която бихте опитали да реализирате в старата столица.

- Ако погледнете предизборните платформи на опонентите ми, ще откриете, че в 80% те са написани върху Плана за интегрирано развитие на община Велико Търново, която екипът ми е изработил и общинският съвет е приел още през 2021 година. Тя е с хоризонт до 2027-а. И за организацията на паркиране, и за инфраструктурата, и за градския транспорт имаме много допирни точки.

- Ще правите ли промени в общинската администрация?

- Това е нормална практика в началото на всеки нов мандат. И гражданите с вота си казаха, че искат промяна в управлението общината. - Как ще работите с шарения общински съвет, в който има 10 формации?

- Може да имам недостатъци, но диалогичността е сред силните ми качества. В 12-те си години като кмет съм работил с 11 различни правителства и министър-председатели. Смятам, че и с новия състав на общинския съвет ще намерим баланса и пресечните точки в името на Велико Търново.

- Ключови градове вече са с нови кметове, а ви предстои много сериозна експертна работа в НСОРБ по законопроекти и бюджета на държавата, как ще се справите?

- НСОРБ е организация, чийто модел е подходящ за научно изследване. Първо, като членове на сдружението всички общини са равни. На общото събрание кметът на София седи до кмета на Трекляно и двамата имат един глас при вземането на решения. Второ, сдружението е създало такава среда, че партийните пристрастия на всеки от кметовете отстъпват място на градивните предложения. Тази кампания изведе на преден план много общи проблеми за всички общини - инфраструктура, при това базова инфраструктура, водоснабдяването и канализацията, обществения транспорт, прилагането на законодателството и др.

Те рефлектират в общините, но тяхното решаване е в ръцете на депутатите и правителството. Много работа ни предстои, за да намерим разумния път към решаването на тези фундаментални проблеми. НСОРБ е особено активно с предложения и към правителството, и към Народното събрание по отношение на промени в законодателството.

Надявам се, че всички кметове, както досега, ще използват собственото си политическо влияние, за да осигурят подкрепа за решенията, от които всички ние имаме нужда.

Под мое ръководство УС на НСОРБ успя за краткото време от сформирането на правителството да намери верния тон в диалога и с премиера, и с министъра на финансите, и с министъра на регионалното развитие. По отношение на бюджета смея да твърдя, че има много конструктивни взаимоотношения. Същото се отнася и за необходимите средства за приоритетни инвестиции в общините.

Ние договорихме създаването на специален фонд за общински проекти, който се надявам, че от следващата година ще работи с двойно по-голям ресурс. Министрите, с които почти ежемесечно водим разговори, разбраха, че кметовете са прагматици и са хората, които най-добре са запознати с проблемите и нуждите по места и могат да предложат най-смислени решения.

Надявам се и следващият управленски екип на НСОРБ да остане верен на тези важни принципи в нашата работа. Нека не бъдем скромни - това е пример как интересите на хората могат да сплотяват управляващите.

CV

Роден на 4 октомври 1967 г. във Велико Търново

Завършил е публична администрация във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” и машинно инженерство” във ВВОВУ “Васил Левски”

Бил е помощник-комендант, командир на взвод, командир на рота и комендант в Българската армия

От 2002 до 2011 г. е управител на фирма “Царевград Търнов”

Кмет на Велико Търново от 2011 г. На последните местни избори бе избран за 4-и мандат

Председател на Националното сдружение на общините

Женен, с двама синове