Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Прессекретариат на президентството
СНИМКА: Прессекретариат на президентството

Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да ги направим български граждани, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти по повод съобщената от вицепремиера Мария Габриел след завръщането им с премиера Николай Денков от Израел информация за двама заложници с български произход, държани от "Хамас".

Като уточни, че не е чула изявлението на Габриел, Йотова обясни, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се изясни какво е състоянието им като български граждани и по най-бързия начин, ако има някаква връзка с тях и те имат желание, да получат български документи. Като институции това е най-малкото, което можем да направим в много бърз порядък, преминавайки цялата процедура, посочи вицепрезидентът. На второ място, отбеляза тя, България участва в различни международни институции, форуми, нива и навсякъде трябва да поиска освобождаването на своите граждани, ако те вече са с български документи. Това е първият ми коментар, не познавам подробностите, повтори Илияна Йотова, цитирана от БТА. 

Тази вечер моят призив е за непримиримост и за твърдост, свързани с голямата ми гордост, че съм наследник на един народ, който преди 80 години успя да защити 50 хиляди човека и да не ги изпрати в лагерите на смъртта. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си на възпоменателната церемония в Софийската синагога в памет на загиналите по време на терористичната атака в Израел на 7 октомври т. г.

Тя започна изказването си със спомен от преди 371 дни, когато е била посрещната в едно израелско училище от деца, които са изсвирили на мандолини българската народна песен „Йовано, Йованке". Тези щастливи личица са неизменно пред погледа ми от 7 октомври насам, посочи Йотова. "Само за тези 371 дни светът сякаш се срути и се промени окончателно, защото този спомен отстъпи място на една друга, ужасяваща картина – на една млада жена, казва се Шари, прегърнала две дечица, едното на девет години, другото на осем месеца, увила ги в собствения си шал, за да ги защити от отвличане. Не успя", добави тя.

Вицепрезидентът отправи няколко послания – никога да не свикваме с насилието, а и при най-малката информация за насилие да възпитаваме и в себе си отпор и желание да се борим. "Тази вечер моето послание е свързано и с терористите: „Няма да останете ненаказани, каквото и да струва това на демократичния свят, а този, демократичният свят е по-силен от вас и вие ще срещнете нашия твърд, категоричен и безкомпромисен отговор", заяви Йотова.

Но тази вечер трябва да чуем гласа и на онези невинни мъже, жени и деца, които искат мир, защото не можеш да определиш цял един народ като терористи, те самите страдат от това и точно с тези хора трябва да се срещнем и да си подадем ръце, отбеляза тя.

Вицепрезидентът отправи и още едно послание – да сме изключително нащрек към тази мощна антисемитска вълна, която залива света и цяла Европа. Не можем само да гледаме безучастно кадрите и снимките в сайтовете, защото трябва да си припомним онези 14 признака, които ни завещаха как да разпознаваме фашизма и да сме непримирими и борбени, коментира тя.

„Само преди 78 години светът, Европа каза: „Никога повече войни". Така ни възпитаваха моите родители, вашите родители. Казваха ни, че винаги е по-добре да седнеш на масата за преговори, да има диалог. Казваха ни, че най-важното в живота е да уважаваш този до теб, другия, различния, защото различните религии, които хората изповядват, имат за цел не да разделят, а да накарат хората още повече да се разбират един друг. Защото агресията ражда повече агресия. Защото омразата и разделението раждат повече омраза и разделение. Защото терорът и тероризмът предизвикват още по-голямо насилие. За съжаление, не успяхме", каза Илияна Йотова.

Светът и днес е във войни, изгаря в пламъци – Украйна, Свещената земя, и се питам къде се провалихме като политици, като общество, като хора, с всички международни институции, с всички агенции, организации – правителствени и неправителствени, и къде е нашата отговорност, коментира тя. Отговорът всеки трябва да даде сам за себе си, но не мълчейки, защото днес светът има нужда от силата на всеки глас, заяви вицепрезидентът.

Тази вечер скърбим всички за невинните жертви на тази безскрупулна жестокост, каза Йотова. Нашата молитва е за душите им и нашата клетва, че виновните няма да останат ненаказани, добави тя.

Тази вечер молитвата е и за нещо друго - за онези, които все още са заложници, които са в плен - за възрастните хора, за мъжете и жените, за бебетата. Чакаме ви, искам час по-скоро да се приберете у дома, за да ви прегърнем, завърши словото си вицепрезидентът.

В края на възпоменателната церемония официалните гости си направиха обща снимка с плакати с лика на отвлечени и се присъединиха към инициатива за солидарност с тях и призив за тяхното завръщане.

СНИМКА: Прессекретариат на президентството
СНИМКА: Прессекретариат на президентството