Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков и Мария Габриел СНИМКА: 24 часа
Николай Денков и Мария Габриел СНИМКА: 24 часа

Срещнахме се със семейства на похитени от “Хамас” и стана ясно, че има двама заложници от български произход.

Това обяви пред медиите вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Преди минути тя и премиерът Николай Денков се прибраха от Израел.

Това е, което можем да споделим на този етап. Ще дадем повече детайли, когато имаме повече информация и не застрашаваме тяхното спасяване, каза Габриел.

Информация, че има българи сред заложниците, взети от “Хамас” след нахлуването в Израел, излезе и преди седмици. Тогава обаче правителството не успя да я потвърди.

"Една от основните цели беше да изразим пълната си подкрепа към държавата Израел. Ще помагаме с каквото можем и на двете страни, но Израел има право да защитава своите граждани, когато те са нападнати, да отговори по съответния начин", заяви Денков по повод посещението. 

Денков кацна по-рано днес на летище "Бен Гурион" в Тел Авив с военен самолет на българските военновъздушни сили.

"Това не е само нашата битка, но и вашата. Водим битката на цивилизацията срещу варваризма", така израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се обърна към българския премиер Николай Денков. 

"Тук сме, за да изразим нашата силна подкрепа за Израел и гражданите на Израел. Знаем колко трудно време е и затова трябва да сме тук. Искам да кажа, че всички сме шокирани от терористичните атаки, които убиха толкова много невинни хора и е изключително важно всички заложници да бъдат освободени, колкото се може по-бързо", каза Николай Денков в Йерусалим.

"Ако са с български произход и все още нямат български документи, смятам, че това е наша първостепенна задача по-скоро да ги направим български граждани, още повече, че практиката показва, че по-лесно се освобождават тези, които имат двойно гражданство".

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти по повод съобщената от вицепремиера Мария Габриел след завръщането им с премиера Николай Денков от Израел информация за двама заложници с български произход, държани от "Хамас".