Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Незавършен участък от магистрала “Хемус”. Събарянето на подобно съоръжение, само защото не е започнало с разрешение, би било икономически нецелесъобразно. 

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Незавършен участък от магистрала “Хемус”. Събарянето на подобно съоръжение, само защото не е започнало с разрешение, би било икономически нецелесъобразно. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За първи път държавата признава, че магистралата е наред, имало само един проблемен  участък, който обаче е премахнат

Никъде по новите участъци на магистрала “Хемус” няма незаконно строителство. Единствено по лот 4 е установено такова, но то е премахнато. Това призна в четвъртък регионалното министерство часове след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се закани в Плевен партията му да не подкрепи бюджета заради спирането на магистрала “Хемус”.

“Със спирането на “Хемус”, която е в основата на програмата на ГЕРБ заедно със “Струма” и Ботевград – Мездра - Враца – Монтана – Видин, с Велико Търново – Русе, мисля, че

няма как да бъде приет бюджет на държавата

Това го гарантирам”, заяви Борисов.

Спирането, за което говори лидерът на ГЕРБ, е от близо 2 години и започна с идването на власт на първото служебно правителство на Румен Радев. Тогавашният регионален министър Виолета Комитова обяви, че за отделни участъци на магистралата няма нужните строителни книжа. Бяха издадени и няколко акта за незаконно строителство на фирми, които бяха започнали да подготвят терени за работа. Впоследствие тези актове бяха обжалвани и всички са отменени от съда.

Настоящото ръководство на регионалното министерство подготви проект за промяна в Закона за устройство на територията и миналата седмица го пусна за обществено обсъждане. Неговата цел е

да се узаконят строежи на важни инфраструктурни обекти, финансирани с публични средства

По логиката на текстовете в тях попадат и части от “Хемус”, за които не са издавани строителни книжа. В четвъртък обаче МРРБ разпространи съобщение, че текстовете нямат нищо общо с “Хемус”, защото там нямало незаконно строителство.

“Предлаганите промени ще регламентират въвеждането в експлоатация и носенето на гаранционна отговорност на основни ремонти, възлагани като текущи и поддръжка, по автомагистрала “Тракия” в участъка Чирпан – Стара Загора, някои второкласни и третокласни пътища, както и вече ремонтирани тунели и виадукти по изградените участъци на “Хемус”, уточняват от МРРБ. “Доизграждането на аутобана по трасето София - Варна не зависи от предложените за обществено обсъждане промени в закона”, пише още в съобщението на МРРБ.

Според сегашната правна уредба

не е възможно завършването на строежи, ако са започнати без разрешение

Но в същото време премахването им като незаконни не е икономически оправдано, защото става дума за важни инфраструктурни обекти.

Общественото обсъждане на промените ще продължи до 26 ноември, едва след това текстовете ще бъдат внесени в Министерския съвет, а оттам - в парламента.