Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Гацак
Александър Гацак

Кореспондентът на “Росийская газета” в България Александър Гацак е поредният експулсиран заради шпионска дейност у нас. Новината първо съобщи изданието, а след това говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова потвърди и се закани с ответни мерки.

“Александър Гацак получи “черно петно” от местните власти - акредитацията му беше отнета и му беше съобщено за предстояща екстрадиция. Това е поредният незаконен ход на НАТО срещу руските журналисти, които ни преследват маниакално. Ще предприемем ответни мерки”, написа Захарова в Telegram. Още същия ден в Москва привикаха кореспондента на Българското национално радио.

Според официалната информация от ДАНС на Гацак е отнето правото на пребиваване в България, наложена му е мярка “експулсиране” и забрана да влиза на територията на ЕС. Александър Гацак работи в България от няколко години и отразява политиката на властите към Русия.

Последните изгонени за шпионска дейност руснаци бяха служителите в Руската църква архимандрит Васиан Змеев, протойерей Евгений Павелчук и Владимир Бонко. Преди това ДАНС обяви за шпиони над 70 души от посолството, които си тръгнаха.

Всъщност Гацак е трябвало да бъде експулсиран още на 21 септември - същата дата, на която бе задържан архимандрит Васиан Змеев от Руската църква. Тогава от МВР са му звъннали и са му казали, че трябва незабавно да се яви в миграционната служба. Докато пътувал, той получил друго обаждане, но от ДАНС. В същото време стана ясно, че Васиан Змеев е задържан, след като се е явил в миграционната служба. Тогава Александър Гацак влиза в руското посолство и остава там 40 дни до отпътуването за Москва в понеделник. Гацак не е единственият от “Росийская газета”, който е експулсиран в родината си. По същия начин Кипър изгони колегата му Александър Гасюк в началото на октомври, когато бе задържан от местната полиция. Основанието е “заплаха за националната сигурност”.

Докато е бил в посолството, Гацак е продължавал да работи и да праща текстове, показа проверка на “24 часа”. На 28 октомври той е отразил думи на ген. Димитър Шивиков, който призовава гласоподавателите да превърнат евро-атлантическата коалиция в политически труп. Три дни преди това цитира Костадин Костадинов, представен като лидер на опозицията, с изявлението му, че управляващите се командват от чужди посолства. В други текстове пише как президентът Румен Радев е критикувал допълнителната такса за транзит на руски газ. Цитира и Тошко Йорданов от ИТН, че “Страйкерите” гърмят като пуканки в Украйна, както и митрополит Гавриил, според когото Руската църква винаги е била на Москва.

В деня, когато Гацак е трябвало да се яви в дирекция “Миграция” и ДАНС, но отива в руското посолство, в София се провежда и протест на “Възраждане” с искане за оставка на правителството. От мисията на Москва у нас журналистът предава за “Росийская газета”, че в центъра на София има многохиляден митинг и по време на демонстрацията недоволните влизат в сблъсък с полицията при Паметника на Съветската армия, “за чието демонтиране местните евроатлантици отдавна призовават”. Според Александър Гацак партия “Възраждане” не се притеснява да нарича сегашното правителство марионетно и поставено в пълна зависимост от посолството на САЩ.