Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Болница “Света Анна” във Варна, където почина 11-годишният Дамян.
Болница “Света Анна” във Варна, където почина 11-годишният Дамян.

  • Момчето имало намален имунитет и увеличени лимфни възли, смятат експерти
  • Официалното заключение ще се забави, защото се чакат резултати от още изследвания

11-годишно момче от вълчидолското село Брестак почина при загадъчни обстоятелства след побой от родители на друго дете, с което се сбили. Според прокуратурата обаче няма връзка между кончината на детето и побоя.

Всичко започва със спречкване между две момчета, на 11 и 8 г. По-малкото блъснало 11-годишното с колелото си в двора на  училище “Св. Иван Рилски” в с. Червенци, Варненска област.

Петокласникът Дамян не останал длъжен и набил детето , като го удрял в рана от операция. Не след дълго

родителите на третокласника дошли да накажат нападателя,

който по-късно разказал как и майката, и бащата заедно го удряли в центъра на селото. Дамян все пак успял да се прибере у дома  с училищния рейс, но по-късно му станало лошо и бил откаран спешно във варненска болница. 

Направеният преглед и рентген показали счупване на китката и повърхностни натъртвания. Лекарите назначили лечение и операция в болницата. Три дни след това - в петък, 27 октомври, Дамян умира в МБАЛ “Света Анна” във Варна. Той бе погребан в неделя. От болницата отказват да коментират заради воденото досъдебно производство.

В социалните мрежи близките му публикуват история, според която той е издъхнал от побоя, но от прокуратурата изнесоха данни, че травмите не са причина за фаталния край.

Запознати със случая твърдят, че нелепата смърт е по-скоро лошо стечение на обстоятелствата.

“Предварително становище на вещите лица, които са извършили аутопсията, сочи категорично, че няма причинно-следствена връзка между побоя над 11-годишното дете и смъртта му три дни по-късно”, каза пред медиите в понеделник прокурор Невена Илиева.

Срещу нападателя е образувано

досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда

на 11-годишното дете. 

Оглед на местопроизшествието е направен още на 24 октомври, тогава са били разпитани всички деца, присъствали на мястото.

На 27 октомври от болничното заведение бе съобщено, че 11-годишното дете е починало. 

Назначена бе тройна съдебномедицинска експертиза, която да установи причините за смъртта. Според вещите лица при починалото дете има наличие на болестни изменения в организма, които водят до намален имунитет и увеличени лимфни възли по тялото му. Те обаче не били свързани с упражненото насилие на 24 октомври. 

“Официалното заключение ще се забави, защото са взети хистологични проби за анализ”, каза още прокурор Илиева.