Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Охраната води Даниел Машев в Апелативния съд в Пловдив.
Охраната води Даниел Машев в Апелативния съд в Пловдив.

  • След скандал Даниел Машев я пробожда 3 пъти в гърдите и веднъж в гърба, после я обезглавява със сатър
  • Хващан е с дрога още в казармата, тормозел близките си, отказвал да работи и просел по улиците
  • Получи доживотна присъда, ще я обжалва

30 септември 2022 г. Около 10 ч 41-годишният Даниел Машев се прибира в дома си на ул. “Дойран” в Пазарджик, след като е пил кафе навън. В жилището е само майка му Емилия, бащата е излязъл.

Даниел е зависим от дрога от години и отношенията с всичките му близки са крайно обтегнати. В последно време дори майка му е вдигнала ръце от него, след като го е защитавала и се е опитвала да му помогне преди.

Двамата се скарват в кухнята, той ѝ удря шамар. После взима нож и я пробожда 3 пъти в гърдите и веднъж в гърба. След това посяга към сатър, удря я и с него и отрязва главата ѝ.

Слага я в найлонова торба и отива в спалнята

Дърпа чаршаф от леглото и увива с него торбата. В това време се връща баща му Костадин, който не може да влезе, защото има ключ от вътрешната страна на вратата. Звъни, но никой не реагира, обажда се по телефона на жена си, но тя не вдига.

Слиза надолу, после пак се качва и на стълбището среща сина си, който държи нещо в ръце зад тялото си. Костадин му казва да престане да оставя ключа си на вратата и влиза в жилището. В кухнята вижда обезглавеното тяло на 74-годишната си съпруга. Звъни на тел. 112 и разказва за ужасяващата гледка. Даниел веднага е заподозрян, но вече е изчезнал. Нужни са няколко часа, докато го задържат в пазарджишкото село Ляхово.

“Просто изгубих разсъдъка си”, казва той месеци по-късно пред Окръжния съд в Пазарджик, който му даде доживотна присъда за жестокото убийство.

Психиатрите го определят като вменяем, т. е. годен да носи наказателна отговорност, макар да страда от личностно разстройство, което се отразява само на характера на човека. И го описват като

импулсивен тип, който лесно се възбужда

и влиза в конфликти.

Хората в Пазарджик познават Машеви като добро семейство, но Даниел започва да пропада още в пубертета. Учи в Техникума по химични технологии, обаче в 9-и клас се отказва. Оттогава не се занимава с нищо и започва да опитва наркотици.

Той е от поколението, което все още служеше в казарма, и от този негов период има присъда за притежание на дрога, по която вече е реабилитиран. Не работи, хваща се на няколко места, но се отказва бързо. Родителите му го издържат и в един момент майката Емилия отива да работи в Гърция. Остава там 20 години и се връща, когато мъжът ѝ се пенсионира.

Проблемите с Даниел продължават и другият син Георги, който живее в София, помага на родителите си, като им изпраща периодично пари. Даниел затъва все повече – от жилището започват да изчезват вещи, които продава, за да се снабдява с дрога, облича се като клошар, за да го съжаляват, и

проси по улиците. Става агресивен,

скандалите са ежедневие и веднъж дори напада сестрата на майка си.

Емилия Машева се опитва да оневини сина си и да му помогне да си стъпи на краката, но положението е безнадеждно. Малко преди смъртта си тя се предава и подава сигнал срещу него в прокуратурата, че ги тормози. Даниел е изпратен в психиатрично отделение, но лекарите там преценяват, че няма нужда от дълъг престой, и го пускат.

Изправен пред съда, Даниел Машев признава, че е извършил престъплението, и обяснява защо е изгубил разсъдъка си. “Много дълго време имах проблеми с наркотиците и това ме подтикна да го извърша.

Никога със семейството ми не бяхме споделяли нищо,

чувствах се много объркан и нямаше към кого да се обърна. Търсих доста време помощ, бях в психиатрията известно време, но там е просто рутинна процедура и затова нямаше към кого да се обърна. Може да се каже, че съжалявам за извършеното”, казва той в последната си дума и моли за минимална присъда.

Прокуратурата обаче иска най-тежкото наказание – доживотен затвор без замяна, защото жената, която е майка на извършителя (наказанието за причинена смърт на родител или дете е по-тежко), е убита с особена жестокост, а и смъртта ѝ е била мъчителна. “Вещите лица твърдят, че жертвата на престъплението

е съзнавала какво се случва, и е изпитвала страх и ужас”,

заявява прокурорът Георги Кацаров.

Адвокатът на Машев Кирил Александров оспорва размера на исканото наказание, като изтъква, че главата е била отрязана, когато Емилия Машева вече е била мъртва. Изслушаните в хода на заседанието съдебни лекари обясняват, че още първите удари са причинили остра загуба на кръв и най-вероятно майката е загубила съзнание.

“Според тях няма кървене при отрязването на главата. Има един малък интервал от 3-4 минути, в който са спрели сърдечната дейност и дишането, и тогава главата е била отделена. Аз не искам по никакъв начин с това, което говоря, да оневинявам или защитавам извършеното деяние, и то срещу рождената майка. Но самите лекари, които са с изключително богат опит в своята професионална дейност, смятат, че със сатъра, с който е станало отрязването на главата, това не може да стане при жив човек.

Сатърът не е ятаган,

неговата разрязваща сила е по-малка”, твърди защитникът в пледоарията си пред съда в Пазарджик. После признава, че Даниел Машев не е дал логични обяснения за извършеното, но все пак настоява, че при обезглавяването Емилия Машева не е усещала болки. Той пледира за 20 години затвор.

Произнесената присъда е доживотен затвор. Даниел Машев и адвокатът му я обжалват пред Апелативния съд в Пловдив.

Първото заседание по делото беше насрочено за 19 октомври т. г., но се провали, защото защитникът Кирил Александров не се яви. По телефона обясни, че не е бил призован редовно, но може да пристигне в залата до час. Съдебният състав обаче го глоби с 1000 лв., защото документите сочат, че е получил призовката още на 7 септември.

“Мога ли да се представлявам сам?”, попита Даниел Машев. Магистратите му обясниха, че това не е възможно. Новата дата за старт на процеса е 23 ноември.