Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Принц Джордж КАДЪР: Фейсбук/George, Prince of Wales
Принц Джордж КАДЪР: Фейсбук/George, Prince of Wales

Млади жени, минали през военно обучение и отказали се от държавни пари, докато не се възкачат на трона. Това е бъдещето на голяма част от кралствата на Стария континент. Днес бъдещите монарси на Европа са деца и юноши. Но носят бреме, споделяно от малцина.

С промените в правилата за наследяване през последните години част от монархиите в Европа ще бъдат поверени на кралици. С това вероятно идва и краят на мъжкото господство в дворците.

Светът днес отваря все повече врати за млади, интелигентни и амбициозни дами. И колкото и кралските традиции да са вековни, все повече се налага тенденцията властта да се дава в ръцете на най-заслужилия. Запознайте се с бъдещите крале и кралици в Европа.

Джордж с кралски дебют на 9 месеца

След смъртта на Елизабет II през септември м.г. и възкачването на Чарлз III на престола принц Джордж стана вторият в редицата за британската корона.

Той е роден на 22 юли 2013 г. в болницата “Сейнт Мери” в Лондон. Джордж е най-голямото от трите деца на принц Уилям и принцеса Катрин от Уелс. Младият принц беше едва на 9 месеца, когато направи кралския си дебют по време на 3-седмична разходка в Нова Зеландия и Австралия през април 2014 г. На следващата година Джордж се появи за първи път публично на балкона на Бъкингамския дворец и открадна вниманието от Елизабет II с чудатите си физиономии.

През 2022 г. семейството се премества в Аделаид Котидж в Уиндзор. А от септември Джордж и неговият брат принц Луи и сестра му принцеса Шарлот посещават подготвително училище в Бъркшър.

Близнаците принц Жак и принцеса Габриела
Близнаците принц Жак и принцеса Габриела

Жак - принц на Монако, се родил 2 минути след сестра си

На опашката за трона на Монако след принц Албер II е младият му син Жак. Той носи и титлата маркиз на Де Бо (бастиона в Прованс), която принадлежи на кралските наследници още от далечната 1641 г. Жак е роден на 10 декември 2014 г. в болницата “Принцеса Грейс” в Монако, кръстена на майката на Албер, холивудската актриса Грейс Кели. Принцеса Шарлийн - майката на престолонаследника, избира името му, което произлиза от Южна Африка, където тя е израснала.

Жак се появява 2 минути след сестра си - близначката му Габриела. Раждането им беше истински празник за Монако - свиреха клаксони на коли и лодки, църковните камбани ехтяха, а по 21 топовни изстрела отбелязаха появата на наследниците. Близнаците бяха официално представени пред широката публика на 7 януари 2015 г. - датата вече е официален празник на княжеството. Жак е няколко минути по-млад от сестра си, но страната е една от малкото в Европа, в които най-големият син наследява трона.

От септември Жак и Габриела учат в частно училище. Двамата проявяват интерес към географията и науката. “Преминахме през цяла фаза, в която те искаха да знаят всичко за океаните, планетите и Слънчевата система”, обяснява баща им. И допълва, че Жак е по-тих и срамежлив от сестра си, но обича да ги разсмива. Според принц Албер синът му е наблюдателен - преценява ситуациите, преди да вземе решение. Въпреки че близнаците се появяват публично с родителите си, по-голямата част от живота им е скрита от светлината на прожекторите, за да имат нормално детство.

Принц Кристиан с  баба си - кралица  Маргрете, на рождения му ден
Принц Кристиан с баба си - кралица Маргрете, на рождения му ден

За да е на трона в Норвегия Ингрид Александра, промениха закон

Втора поред за наследяване на трона на Норвегия, принцеса Ингрид е дъщеря на престолонаследника принц Хокон и съпругата му Мете-Марит.

Ингрид Александра ще стане втората жена - монарх на Норвегия, след като баща промени закона, за да позволи на първородните дъщери да се възкачат на трона с предимство пред по-малките си братя.

Последната норвежка кралица е Маргарет, която преди 600 г. е била владетел на Норвегия, Дания и Швеция.

Родителите искат да осигурят възможно най-нормално детство и затова Ингрид Александра посещава местно начално училище. Принцесата навърши 18 г. в началото на миналата година и още на рождения си ден се присъедини към дядо си, крал Харалд V, на заседанието на кабинета в Ккралския дворец. Тепърва предстои да поема повече отговорности, но ще продължи да се фокусира и върху образованието си.

През 2021 г. тя посети армейска ескадрила, съставена само от жени, за да научи повече за работата им, и беше втори пилот на F-16 по време на обиколка на база на кралските военновъздушни сили. Когато се възкачи на трона, тя ще стане командир на норвежката армия. Ингрид Александра обича да кара ски, да тренира бокс и да сърфира.

Кристиан Датски е полиглот и спортист

18-годишният Кристиан е син на принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери. Роден е в Копенхаген и носи титлата граф на Монпезат.

Само преди месец младежът навърши пълнолетие. Той ще наследи трона на Дания от баба си кралица Маргрете и баща си.

През юни той изненадващо съобщи, че ще наруши протокола и се отказва от кралската надбавка, за да се съсредоточи върху образованието си.

По закон Кристиан има право на държавна издръжка, щом стане пълнолетен. По негова воля обаче няма да го получава, докато не навърши 21 г. и поеме официалните си задачи.

Младият мъж е и първият от датското кралско семейство, учил в държавно училище. Примера му последваха и по-малките му братя и сестри. Принцът се появява само на големи събития със семейството си, сред които бе и празненството за 83-ия рожден ден на кралица Маргрете.

Наскоро имаше спекулации, че бъдещият крал се е сближил с принцеса Мария Киара от Борбон. Младежът говори свободно датски, английски, френски и е запален спортист. Играе футбол, язди коне и редовно участва в маратони с родителите си.

Принцеса
Естел заедно с
родителите си
Принцеса Естел заедно с родителите си

Леонор от дете се готви да е кралица на Испания

Леонор де Бурбон и Ортис е принцеса на Астурия и първа по линия за наследяване на испанския престол като първородно дете на крал Фелипе VI и съпругата му Летисия Ортис. Законът за короната в Испания все още дава предимство на мъжете. Така че тя ще остане първа наследница, ако не се роди неин брат.

Леонор се подготвя да бъде кралица от дете. Тя изнесе първата си реч през 2018 г., когато е само на 13 г., за да отбележи 40-ата годишнина от испанската конституция. Смята се, че говори четири езика. Освен че е наследила изискания стил на майка си, принцесата играе тенис, плува, обича гимнастиката и свири на виолончело.

Учи в колеж “Атлантик”, Уелс - частен пансион, който се намира в забележителен замък от XII в. в долината Гламорган. Училищната програма е необичайна - включва дейности като тай чи и тибетска литература. Планира да завърши право.

Наскоро тя постъпи и във военно училище, където ще се обучава 3 г. По традиция наследникът на испанския трон трябва да е преминал през военно обучение. Затова изящната принцеса облече камуфлажна униформа и ще посвети следващите няколко години на тренировки.

Принцеса Катарина-Амалия (вляво) и принцеса Елизабет (вдясно) бяха сред гостите на честването на рождения ден на датския принц Кристиан.
Принцеса Катарина-Амалия (вляво) и принцеса Елизабет (вдясно) бяха сред гостите на честването на рождения ден на датския принц Кристиан.

Естел ще сложи короната на Швеция, но след майка си

Родена през 2012 г., принцеса Естел е най-голямата внучка на крал Карл XVI Густав и първото дете на престолонаследника принцеса Виктория. Бъдещата притежателка на короната може да се похвали с редица кралски кръстници - нидерландския крал Вилем-Александър, норвежкия принц Хокон и датската принцеса Мери.

Естел учи в Стокхолм заедно с по-малкия си брат принц Оскар. Сега тя е втора по линията за трона след майка си. Законът за наследството от 1979 г. гласи, че най-голямото дете ще наследи короната.

Естел редовно се появява на събития с майка си и баща си Даниел Уестлинг, който, преди да стане съпруг на принцеса Виктория, бе неин личен треньор. Първия си официален ангажимент бъдещата кралица изпълни през 2014 г., когато беше само на 2 г. Тогава тя откри “приказна пътека” в замъка Линшьопинг.

Тази снимка принц Чарлз пусна за 70-ия си юбилей. Той е със синовете, снахите и внуците си на нея.
Тази снимка принц Чарлз пусна за 70-ия си юбилей. Той е със синовете, снахите и внуците си на нея.

Спасили от отвличане Катарина-Амалия, принцеса на Нидерландия

19-годшното момиче е принцеса на Оранж и е най-голямата дъщеря на нидерландския крал Вилем-Александър и кралица Максима. Става първа наследница на трона през 2013 г., когато баба кралица Беатрикс абдикира за сметка на баща . Заедно със сестрите си принцесите Алексия и Ариан Катарина-Амалия прекарва първите години от живота си във Васенаар, богато предградие на Хага. После те се местят в кралския дворец. Родителите са взели решение да не поема официални задължения, докато не порасне. Когато става на 18 г., тя лично пише до премиера Марк Рюте, за да се откаже от годишна помощ от 1,6 млн. евро, на която има право по закон. Катарина-Амалия казва, че не е справедливо да взема държавни пари, докато не изпълнява кралските си задължения.

Принцесата обича моментите извън двореца и още в първата година от обучението си в университета в Амстердам се мести да живее заедно със съученици. За кратко е работила и в крайбрежно кафене. Налага се обаче да се прибере при семейството заради заговор за отвличането . В рядко откровение тя и майка - кралица Максима, казват че момичето трудно преживява факта, че не може да има нормален живот, като този на приятелите си. Била е дейна още в училище - участвала е в ученическия съвет и в модела на Обединените нации на Международното училище в Хага. В университета набляга на обучението си по политика, психология, право и икономика.

Елизабет от Белгия се явявала на изпити “анонимно”

Принцеса Елизабет е най-голямото от четирите деца на белгийския крал Филип и кралица Матилда. Законът в Белгия е променен през 1991 г., така че най-голямото дете, независимо дали от пола му, да наследи трона.

Както испанската принцеса Леонор, младата кралска особа е бивша ученичка на колеж “Атлантик” в Уелс. Тя получи международна бакалавърска степен през 2020 г. После завърши едногодишен курс по социални и военни науки в Кралската военна академия, който включва задълбочено изучаване на четирите компонента на белгийската отбрана: армия, военновъздушни сили, флот и медицина. През 2021 г. е снимана в лагер в Арлон, където марширува във формация със своите колеги кадети.

Според източници на “Дейли мейл” принцесата е държала писмен приемен изпит по история “анонимно”, така че социалният статус да не повлияе на оценките . Смята се, че Елизабет е избрала курса, като го е консултирала с родителите си - въз основа на това, което би било най-полезно за нея в ролята на кралица. Принцесата владее нидерландски, френски, немски и английски, като продължава да жонглира между дипломата си и военното си обучение у дома.

Чарлз, син на херцога на Люксембург, е само на 3 г.

Принц Чарлз е втори наследник на престола на Люксембург. Той е най-голямото дете на великия херцог Гийом и херцогиня Стефани. Роден е на 10 май 2020 г. Първите му снимки бяха разпространени в туитър. Заради COVID ограниченията принцът е показан и на баба си и дядо си за първи път чрез видеовръзка. Баща му определи раждането на първия си син като най-прекрасния ден в живота му.

За да отбележат рождения ден на младата кралска особа през май, родителите му споделиха серия от снимки на Чарлз и по-малкия му брат принц Франсоа, който се роди през март тази година.