Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Огнян Герджиков
Проф. Огнян Герджиков

Винаги съм бил противник на машинното гласуване, защото не трябва да имаме самочувствието, че ние сме най-умните в Европа, каза той

Смятам, че решението на Централната избирателна комисия - да се гласува в неделя само с хартиени бюлетини, е съвършено правилно. Взето е в последния възможен момент, но сега излезе този проблем, нямаше как по-рано да стане. Това коментира пред "24 часа" проф. Огнян Герджиков, авторитетен юрист, който беше председател на Народното събрание и служебен министър-председател.

Винаги съм бил противник на машинното гласуване, защото не трябва да имаме самочувствието, че ние сме най-умните в Европа. Самият факт, че Европа не познава машинното гласуване, с изключение единствено на Брюксел, и там, където е имало машинно гласуване, са се отказали изрично от него - това само по себе си би трябвало да е достатъчна индикация, че машинното гласуване крие рискове, каквито трябва да се избегнат априори, коментира проф. Огнян Герджиков.

Защо трябва ние да правим грешки, които някои европейски страни са направили и са се поправили. И ние трябва да вървим по този същия път, сякаш нямаме информация как е в Европа. Това, което стана, бе едно хубаво напомняне за тези, които не се съобразяват с елементарни постановки, да не правят такива грешки, обобщи проф. Герджиков.