Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живко Коцев
Живко Коцев

Живко Коцев: МВР все още не разполагаме с доклада на ДАНС

МВР връща всички машини в складовете и потвърди, че е в готовност пак да ги транспортира. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Живко Коцев, който потвърди пред "Нова телевизия", че част от машините за гласуване са били изнесени от склада на "Сиела Норма" и транспортирани до някои общински избирателни комисии.

„На основание решение на ЦИК, имаме утвърден транспортен график от 27.10 за транспортиране на машините до съответните областни центрове. Късно снощи получихме второ писмо да ги върнем обратно в центъра, откъдето са взети”, обясни Коцев.

Той добави, че жандармерията ще ги върне обратно и уточни, че Министерството на вътрешните работи ще успее да достави отново всички машини, ако Върховният административен съд отмени решението на ЦИК. Коцев обаче не каза какво време е необходимо, за да бъдат транспортирани физически машините до най-отдалечените райони

Коцев заяви, че МВР все още не разполагаме с доклада на ДАНС. „МВР не разполага с подробности, не е ангажирано на този етап официално”, каза Коцев.

МВР ще изпълни закона такъв, какъвто е, увери Коцев. В днешния ден всички секционни избирателни комисии ще бъдат обезпечени с физическа охрана и ще създаде условия за законосъобразно провеждане на изборите.

Ако решението за машините се промени, МВР ще го изпълни и ще направи всичко необходимо да закара машините до секциите, обясни още главният секретар на МВР.

1080 са сигналите за нарушения на изборните права на гражданите, обясни още Коцев. „Част от тях са за нарушения на изборното законодателство, други са за унищожаване и повреждане на предизборни афиши и плакати, за корпоративен вот”, каза Коцев.

На въпрос дали е имало опасност от атентат у нас, той заяви:

„Събрали сме достатъчно доказателства и затова този чужд гражданин е привлечен като обвиняем. Имаше потенциална опасност. Това, което наблюдаваме от самотните вълци, изпълняващи призивите на лидерите на терористичните групировки. Можеше да се посегне на човешки живот“, каза той и обеща в рамките на разследването да се изясни дали той е имал съучастници", каза Коцев.

"Предложих на министъра и той се съгласи, да направим ревизия на действията на полицейските служители, както по предходния случай преди 10 дни, така и във връзка с убийството. Ще видим законосъобразни и навременни ли са действията на полицията и ако трябва ще има санкции“, каза той по повод на убийството в Нова Загора на съпруга на известна областта съдийка.

Той коментира и казуса с простреляната граничарка след преследване на мигранти.

Нейното поведение е пример за това как трябва да се охранява държавната граница. Колегата е била в екип и по време на смяна са локализирали незаконно преминаващи мигранти. Реагирали са, но е оказана съпротива. Използвано е оръжие. Граничарката се самопрострелва. Вчера е наградена от директора на "Гранична полиция". Адмирации още веднъж за героизма и стоицизма. Всичко е наред с нея. Пожелавам й бързо оздравяване", каза той.

Коцев коментира и информацията, че тече проверка във връзка с опит на роднини да прикрият следи на братя Галеви, във връзка със смъртта на Ангел.

"Извършва се дисциплинарна проверка, но тя няма връзка с братя Галеви", обясни той.

Главният секретар на МВР коментира и случая с убития Димитър от Цалапица.

"Продължаваме да работим активно по издирването на убиеца от Цалапица, каза той и не призна дали скоро може да очакваме той да бъде задържан", завърши той.