Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов Кадър: Фейсбук
Тошко Йорданов Кадър: Фейсбук

Заместникът на Слави Трифонов чул, че пред Мария Габриел Йоловски споделил, че Кирил Петков е заплашвал децата му

Министърът на електронното управление Александър Йоловски си призна, че му е оказван натиск, за да може през обществени поръчки 640 млн. лв. да стигнат до "едни хора". Това заяви Тошко Йорданов от ИТН в разговор с лидера на партията Слави Трифонов, излъчен във фейсбук, относно председателския съвет, който бе свикан по спешност в петък от Росен Желязков.

На въпросния съвет в резултат на доклада на ДАНС се установява, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е пипал хешкода на машините за гласуването, снимал се е с телефона си как го прави и си го е записал на флашка.

"Попитахме (б.р. министър Александър Йоловски) дали е имало политически натиск върху него и той каза: "Да. Върху мен е имало политически натиск. Беше ми обяснено как парите, които са 640 млн. за електронно управление в България, не може аз да направя обществени поръчки, а трябва да отидат в едни други хора". Това беше въпросът: "Кой те накара, кой те заплашва? “Кирил Петков и същият този Божидар Божанов”. Даже каза, че е бил и заплашван от тях, бил е натискан“, уточни Йорданов пред Слави.

Освен това посочи още, че чул, че "министърът на електронното управление споделил на Мария Габриел, че Кирил Петков е заплашвал децата му, за да се направи това".

"Нашата парламентарна група подадохме два сигнала - един до КПОКНПИ, описахме това, което се случи, тъй като това е корупционна схема със заплахи, подадохме и сигнал до прокуратурата. Изпратихме такъв и до Европейската прокуратура", коментира още Йорданов.

"Вчера получих съобщение към 9 часа по вътрешния чат от председателя на Народното събрание Росен Желязков - пишеше, че свиква председателски съвет в 11:30 ч. - темата е много важна. И отидох. Бяхме ние (б.р. ИТН), "Възраждане", ГЕРБ, ДПС и Росен Желязков. Не присъстваха БСП и ПП-ДБ", обясни Тошко Йорданов.

"Росен Желязков каза, че има получен доклад от ДАНС, изпратен до Народното събрание, до министър-председателя, до ЦИК и до президента и каза - аз няма да ви го преразказвам, а ще го ви го прочета. И прочете как в официален доклад на ДАНС, след като кодовете за машините публично бяха генерирани пред представители на медиите и политическите партии, информацията била унищожена, а кодовете заключени в ЦИК. Това се случва в зала на Министерството на електронното управление, под техен контрол. Зам.-министърът си пуснал заповед за повтаряне на цялата процедура, влязъл в стаята, стъпка по стъпка направил същото нещо, снимал през цялото време с телефона си и си е генерирал същия код и после цялата информация свалил на флашка, сложил си я в джоба и я изнесъл. И е бил заснет от охранителните камери. Имало е и други хора там освен него (б.р. зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов) - някакви от министерството. Някой даже май му образувал изречение, че това не е редно, а той казал, че щял да си поиграе с кода", посочва Йорданов и уточни, че това се е случило на 25-и октомври.

"Два дни ключът за машините - те са два, и двата ги има в този от ПП-ДБ, не е ясно къде ги е разпратил, и всеки един, който ги притежава, може да отключи машината, да направи каквото иска със софтуера на машината, тя да изплюе каквото иска и да вади, че всичко е наред. Всички, които разбират от компютри, ще разберат какво значи. Няма да има следи, че е пипан софтуерът, защото притежаваш двата ключа", обясни председателят на ПГ на ИТН и посочи още: "Това е толкова брутално престъпление, че мозъкът ти отказва да приеме, че е възможно да се случи, но се е случило".

Какво всъщност още научават лидерите на групи при Росен Желязков?

Справката от ДАНС, подписана от единия от зам.-председателите на агенцията Деньо Денев, е подготвена по вътрешна заповед на председателя на контраразузнаването Пламен Тончев, което е отбелязано в документа. Тя е по сигнал на служител, че зам.-министър Стойнов е заснел с телефона си и сложил на флашка как хешкодът се качва на машините за гласуване, което според докладната от ДАНС можело да “формира недоверие към изборния процес”.

Огромният шум, политическите обвинения и контраобвинения провокираха важния въпрос - кой има полза от тоталния срив на доверие в изборния процес?

Според фактите, които лидерите на парламентарни групи са чули, историята е била следната:

На 20 октомври, миналия петък, се събират експерти на всички политически сили, ЦИК, Министерството на електронното управление и “Сиела” за т.нар. доверено изграждане на софтуера. Това е финалният вариант на програмата, която се зарежда на машините. “Там е генериран криптографският ключ (т.нар. хешкод), с който се подписва софтуерът. Той е заключен с ключ, генериран с паролите на трима от членовете на ЦИК от квотите на различни партии. Самият ключ се съхранява на лаптоп в касата на ЦИК.

Паролите на тримата членове на ЦИК са били въведени на място веднага след приключването на довереното изграждане и лично от всеки един от тях. Това гарантира, че на машините не може да се инсталира произволен софтуер, който да променя резултатите, пресъздаде обстоятелствата министърът на електронното управление Александър Йоловски.

В сряда, 25 октомври, зам.-министър Стойнов обаче изненадващо настоява процедурата отново да се повтори без участието на ЦИК, “Сиела” и без представителите на политическите сили, твърди справката от ДАНС. Първоначално екипът отказал с аргумента, че това е “недопустимо”, а и излишно, тъй като на практика отново трябва да се генерира софтуерът.

Михаил Стойнов бил настойчив и процедурата по “доверено изграждане на софтуера” се повтаря специално за него. Той снима хешкода и качва на флашка, а на въпрос каква е целта, отговорил: “Да си го гледам и играя с него”.

Този код принципно е публичен и всеки българин може да го знае. За вота на 29 октомври кодът е 77 5А АB BC B2 DB E1 04 EB 59 7E 18 6B FE 3C BB 3D CB 90 8A 11 7B C4 1F 96 96 BA 31 CD 78 18 5C и беше генериран публично в присъствието на журналисти и на политици на 23 октомври. Този код стои и разлепен във всяка секция, така че гласоподавателят да може да го свери с кода на пуснатата от машината бюлетина и да е сигурен, че машината, с която е гласувал, е проверена и легална. Според айтита, ако Стойнов е повторил процедурата, този код в неделя ще бъде различен.