Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Вуурен се състезава на крикет и ръгби мондиалите, а между тях даде живот на десетки деца в Намибия

“Това беше много отдавна и вече започвам да се чудя дали не се е случило на друг човек. Пазя прекрасни спомени от онези времена, но не смятам, че съм направил нещо изключително”, отсича д-р Руди ван Вуурен. Въпреки опитите му да се измъкне от светлината на прожекторите, светът все пак си спомни за неговия подвиг отпреди цели 20 години. Тогава акушер-гинекологът се превърна в единствения човек, участвал на две световни в различни спортове в рамките на една година. И за да е постижението му още по-бляскаво, д-р Ван Вуурен участва в израждането на 70 бебета в месеците между участията си първо на мондиала по крикет, а след това и на този по ръгби.

Двата спорта може и да не

са чак толкова популярни

у нас, но това едва ли ги притеснява особено, при положение че вълнуват сърцата на милиарди хора на други места по света. Как тогава един лекар успя да се добере до участие на два толкова авторитетни спортни форума, които би трябвало да са запазена територия единствено и само за професионалисти с впечатляващи визитки зад гърба си.

“Вероятно през онази 2003 г. ми се усмихна късметът и така постигнах нещо, което никой преди мен не беше успявал да направи. Борих се за победата рамо до рамо с прекрасни спортисти, а срещу мен бяха още по-добри играчи, някои от които след това си спечелиха статута на легенди”, казва д-р Ван Вуурен, който също е смятан за легенда от своите сънародници в Намибия.

В родината си той е познат не само като добър спортист и прекрасен лекар, но и като неуморен природозащитник. Опитите му да спаси малкото оцелели диви животни в Африка печелят симпатиите на самата Анджелина Джоли, като тя заедно с Брад Пит и децата им дори гостуваха в дома на д-р Ван Вуурен в едни други по-добри времена за холивудското семейство.

Едно е обаче да търсиш финансиране, за да бъдат опазени африканските биволи, носорози и лъвове, но съвсем друго е да се явиш на световно, при положение че си акушер-гинеколог. Докторът вече спомена късмета да се озове на точното място в точното време.

През 2003 г. Намибия

абсолютно сензационно

се класира

за първи път на световното по крикет, но резултатите на самия турнир са катастрофални. Това обаче по никакъв начин не помрачава емоциите на акушер-гинеколога, който влиза като резерва в един от мачовете и дори помага загубата да не бъде чак толкова скандална.

“Спомням си, че преди да вляза, треньорът ми подвикна: Док, направи всичко възможно да останем извън рекордите на Гинес. Наистина падахме лошо, но нямаше рекорден резил”, връща се назад д-р Ван Вуурен. Вече при следващото му участие на световно каруцата се обръща и тимът му уверено влиза в антирекордите с невиждана дотогава загуба. В интерес на истината докторът не участва в този изключително срамен за намибийския спорт мач.

Африканците отново

изненадват специалистите,

успявайки да се класират за ръгби мондиала, който през същата тази 2003 г. се провежда в Австралия. Именно домакините отупват със 142:0 Намибия, което се превръща в най-голямата победа в историята на световното по ръгби.

“Точно преди началото на турнира по време на тренировка усетих силна болка в прасеца. Лекарят на отбора се затича към мен, погледна крака и отсече: “За теб всичко приключи!”. Не исках да повярвам, че мечтата ми е убита заради няколко разкъсани мускулни влакна. Направих всичко по силите си, натъпках се с болкоуспокояващи и в крайна сметка успях да вляза в игра за последния ни мач с Румъния. Да, загубихме тежко за пореден път, но аз бях най-щастливият човек на земята”, разказва 20 години по-късно Руди ван Вуурен. Това е много време, но докторът продължава да се помни, и то не само заради спортните си постижения.

По-важното е, че през онази 2003 г., между двете световни, той успява да намери време, сили и мотивация да изроди 70 бебета. Тогава в столицата Виндхук определено изпитват недостиг на квалифицирани акушер-гинеколози и на д-р Ван Вуурен му е абсолютно невъзможно да се съсредоточи изцяло върху тренировките първо за единия, а след това и за другия спорт.

“Беше трудно да спортувам и едновременно с това да израждам бебета.

Нямах време за телевизия,

разходки или игра с децата

Ежедневието ми следваше строг график, в който тренировките се редуваха с ангажиментите ми в болницата. По-сложното беше да пригодя тялото си към два толкова различни спорта. За крикета трябваше да съм с пет килограма по-лек, а за ръгбито трябваше да качвам килограми над нормалното ми тегло. Не ме питайте как го правех”, спомня си намибийският лекар.

След края на двата мондиала и успехите му в болницата той получава международно признание, но още тогава ясно показва на останалия свят, че няма намерение да се възгордява.

“Други хора ми се обаждаха, за да ми обясняват колко съм изключителен. Не им повярвах. Просто се опитвах да дам най-доброто от себе си там, където ме бяха призовали да помагам”, разказва сега Руди ван Вуурен. В момента той е президент на намибийската федерация по крикет и очевидно през последните години не е стоял със скръстени ръце, след като родината му в съдружие със Зимбабве и ЮАР получи домакинството на световното по крикет през 2027 г.