Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хора си почиват в заведение на открито
Хора си почиват в заведение на открито

Не може да има глобален данък за богатите без глобална социалдемокрация

Докладът на Данъчната обсерватория на ЕС твърди, че световните милиардери изобщо не плащат данъци. И излиза с красивата идея те да се облагат с поне 2 процента глобален данък, което би дало 250 милиарда долара приходи на година.

Чудесна идея! Гласувам с двете ръце “за”, но като редактор о.з. не обичам страдателния залог. Какво се крие зад граматическата форма “да се обложат”? Сами ли ще се сетят да се обложат, или някой ще ги накара? Кой ще прибира парите и за какво ще ги харчи - за транссексуални операции, нови вируси, заселване на Марс?

Няма такъв субект. Иначе идеи много – за различните възможни глобални данъци от години ратуват цяла армия видни икономисти. Но според мен всичките тези идеи са розова мъгла, има за цел да ни пробута горчивото хапче на глобализацията.

Както пише Хайтов, едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. На този етап от човешкото развитие

всички идеи за някаква наднационална социална

справедливост са на етапа “едно”.

Просто няма кой да го може, да го иска и да го прави, защото глобализацията е само за единия процент от единия процент.

Добре известно е, че милиардерите си формират печалбите в офшорките и така не плащат данъци. Колкото са по-богати, толкова по-малка част от богатството им се облага.

Причината е, че наднационална демокрация още не е измислена. Справедливото облагане на милиардерите е възможно само в рамките на националната държава, и то само в условията на развита демокрация, много по-развита от българската.

Идеите за прогресивно данъчно облагане може да се проследят още в Средновековието, но “третото и четвъртото”, т. е. правенето, се случва едва в края на ХIХ и началото на ХХ век. И за да се случи, първо, простолюдието успява да се пребори за всеобщо избирателно право – кажи-речи, до края на ХIХ век право на глас има едва 5 на сто от населението.

Когато обаче и простият народ става избирател, тогава възникват левите партии и именно те налагат прогресивното облагане на личните и корпоративните доходи, облагането на големите наследства и имоти.

Но само в националната държава – глобална социалдемокрация още не е измислена.

Какво направи у нас БСП, партията на посткомунистите?

Въведе плоския данък, отмени необлагаемия доход и премахна данъка наследство, с което върна България някъде в средата на ХIХ век.

Днес у нас имаме най-реакционната данъчна система в Европа и пълен консенсус тя да не се пипа. Хем сме страната с най-високото неравенство в ЕС, хем се развиваме най-бавно и никого не настигаме, а само изоставаме, хем демографията ни е катастрофална - а данъчната ни система е направо мерцедес!

Тя е за чуждите инвестиции това, което е валерианът за котките. Никой политик не дава и косъм да падне от нея.

Гледам, че г-н Асен Василев вече се чуди какво да обложи

само и само да върже бюджета

Не е обложил само щъркелите и патиците, които прелитат на юг.

А има очевидно решение – въвежда прогресивен данък като в Западна Европа и задачата е изпълнена. И няма никакъв комунизъм, само демократични европейски ценности.

Вярно, родният милиардер ще си стегне колана с 1 дупка и вместо три мазератита плюс два майбаха ще се задоволи само с две мазератита и един майбах – бълха го ухапала.

Но уважаемият г-н Василев няма как да въведе прогресивен данък, защото все пак той е десен политик. Не може да се окаже по-ляв от социалистите, нали така?

Затова и вдига таксата за транзитния газ, с което пак удря потребителя, но не българския, а сръбския и унгарския. Мъдро.

Те пък ще ни вдигнат толтаксата по пътя за Париж.

Друго завоевание на демокрацията е данъкът наследство,

който ограничава натрупването на свръхбогатствата. В Западна Европа той е по-неизбежен от смъртта. У нас – нула. Нашият елит ще си го носи в гроба.

Разбира се, на Запад данъкът върху наследството се прилага прогресивно – никой няма да ти отнеме жилището.

-Но колкото по-голямо е богатството, толкова по-голям наследник е държавата. Най-високата ставка за мултимилионерите в Белгия е 80 на сто, в Германия е 50 на сто, във Франция е 45 на сто, във Великобритания, САЩ и Холандия е 40 на сто. А у нас – 0 (нула).

И без това у нас големите богатства са бивша държавна собственост. За какво да ги връщаме там, откъдето сме ги усвоили?

Доклади много, но воля за действие няма. Споменатият горе доклад на лабораторията в ЕС напомня, че през 2021 г. 140 държави са се споразумели минималната ставка на корпоративния данък да е 15 на сто. А у нас е едва 10 на сто. Някой сеща ли се нещо да промени? Ни дума, ни вопъл, ни стон.

По принцип това е мярка срещу офшорките, където

световните милиардери си формират печалбите,

за да си скрият доходите.

У нас БСП превърна страната в конкурент на офшорките още от 2007 година и оттогава чакаме лавината от долари и евро. Но след като има такъм призив и на Г-7, и на Г-20, а и на Европарламента, и на цялата световна общественост, а лавината от пари така и така не пристига, то финансовият наш министър спокойно би могъл да предложи 15 на сто корпоративен данък, за да върже бюджета. Или дори 20.

Това може дори да ни отвори вратата за Шенген!

Нали уж сме изпълнили всички критерии, защо Нидерландия и Австрия не ни искат? Ами защото правим лошо впечатление.

Не е тайна с какво - западните бюрократи постоянно се оплакват от източноевропейския данъчен дъмпинг. А България е най-големият хулиган. В Нидерландия например корпоративният данък е почти 26 на сто. В Австрия беше 25 на сто, сега го намалиха на 23. Как няма да са ни обидени?

“Като не можем да им забраним да ни съблазняват капиталите, няма пък да ги пуснем в Шенген” – това е съвсем естествена мисъл за всяка национална администрация.

Но както пише Хайтов, трето и четвърто е да го направиш. Неговият герой е силен, защото е човек от народа. У нас сега народът няма глас, не му дават да прави референдуми, а като направи – никой не обръща внимание какво е поискал. Затова и посоката на развитието е обратна на демокрацията и назад към Средновековието.

Казах ли, че истинската демокрация в Европа възниква едва в началото на миналия век? Тя и прогресивното облагане са като сиамски близнаци.

Ние нямаме истинска демокрация, поради което нямаме и прогресивно облагане. Двете неща вървят заедно - във Франция и Германия горната ставка достига 40-50 на сто, а в скандинавските държави 60-70. Те имат демокрация.

А глобална лява партия още не се е родила и няма да се роди, поне в нашия век. Затова нека бълнуваме глобално, но да си оправим нещата локално.