Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

.На 7 октомври групировката "Хамас" атакува изненадващо Израел.
Снимка Pixabay
.На 7 октомври групировката "Хамас" атакува изненадващо Израел. Снимка Pixabay

Иран намекна, че може да нападне Израел. В неделя заместник-командирът на иранската революционна гвардия Али Фадави каза, че удари по Израел са възможни на фона на нарастващото напрежение между Израел и "Хамас" в региона. 

"Някои смятат, че директна ракетна атака срещу Хайфа (б.р. - град в Северен Израел) е най-практичният начин на действие", каза Фадави, цитиран от полуофициалната информационна агенция Tasnim.

"Ние ще изпълним тази задача без колебание, ако това е необходимо и се налага", каза той на събитие в подкрепа на Газа в джамията на Техеранския университет вчера.

"Не съм аз обаче този, който решава", допълни Фадави.

Изявлението на Фадави засилва опасенията, че Иран или подкрепяната от него "Хизбула" в съседен Ливан може да се намесят, което да доведе до ескалиране на конфликта между Израел и Хамас във война в целия регион, пише nbcnews. 

На 7 октомври групировката "Хамас" атакува изненадващо Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху обеща възмездие. Атаката дойде ден след като израелците отбелязаха 50-ата годишнина след войната Йом Кипур, която започна с изненадващо нападение срещу страната им от Египет и Сирия през 1973 г. Жертвите в Израел вече са над 1400.

Израел подложи Газа на бомбардировки и наземен обстрел. Според ръководените от "Хамас: власти в Ивицата, 4385 души са загинали от палестинска страна.