Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков
Николай Денков

"Става дума за това какво е най-полезно за България. Да се отмени дерогацията за 7 дни е невъзможно. Това означава, че рафинерията да няма петрол след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите и резервите". Това коментира акад. Николай Денков пред журналисти в Благоевград.

"Реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт. Има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол, да тя може да работи, и да го има различния петрол. Той се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи", допълни Денков.

Той поясни, че се очаква "Лукойл" да спази законите. Свръхпечалбите трябва да се обложат с данък, общо става около 60%, който да влезе в държавата. Това са 500-те милиона, за които става дума. До края на годината би трябвало да са внесени всички пари от данъците, важно е тези пари да влязат в бюджета по правилния начин, от там има фонд, който казва как да бъдат използвани тези средства", коментира още Николай Денков. Каза, че не вярва на думи, а иска да види парите да влязат в сметката на държавата.

Премиерът коментира и дали е възможно намаляване на цените на бензина със 73 ст. "Не бих искал да влизам в технически предложения, защото една такава мярка, може да се окаже наказуема от ЕК", смята акад. Денков.

"За мен е важно дали успяваме да си изпълним управленската програма и това, което сме заложили като списък от закони. За момента това върви. Когато има спорове и възражения, да се съберем заедно и да видим как проблемите, които се поставят да намерят своите решения", коментира Николай Денков отношенията в "сглобката".