Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да, признавам, наивен съм бил, като съм си мислил, че човечеството е достатъчно еволюирало и си е извадило нужните поуки от опустошителните войни през първата половина на 20 век!

Но се оказа, че еволюцията, по отношения на военщината и човещината, ни е подминала. На земята, сред хората има достатъчно индивиди, за които не е важно да живеят с любов и уважение към околните и единствената им цел да е общото благоденствие. Единствената движеща сила за тези индивиди с болни мозъци е опустошителна алчност! Нестихваща алчност за власт, за пари, за завладяване и поставяне на света под техен контрол.

Те безжалостно манипулират кръгове около тях, също обещавайки им власт и пари, за да обслужват налудничавите им интереси. Превръщат ги в политически и корпоративни лидери. И така доброволно падат в капана на алчността. Тога и те от своя страна, същото започват да манипулират народи, че някой заплашва техния суверенитет и свободи. Други пък внушават на народите си, че заради предците си са длъжни да дадат младия си живот, за да върнат някаква си територия, която някога и някой бил им отнел. Или бивш държавен глава несправедливо я е дарил на съседна страна. И докато политическия лидер си стои в резиденцията или кабинета си и раздава безумни заповеди неговите поданици заплащат с живота си прищевките на болния му мозък.

И така едни обикновени, трудови и добри хора вкарани в капана на войната се превръщат в озверели чудовища. Избиват чужди деца, майки, братя и бащи убедени, че го правят за национална кауза. Защото онези такава програма са им заложили в съзнанието. А тези от другата страна, които по случайност са оцелели от жестокото клане, обзети единствено от омраза и желание за мъст и възмездие, започват да се подготвят за отговор на агресията с още по-ужасяваща агресия.

Истина е, че през последните десетилетия не липсват военни агресии и опустошителна жестокост. Но след тези събития в Украйна и Газа не ни чакат добри времена. Всяко примирие ще бъде привидно и кратковременно. Всяка подобна "победа", за която някои говорят, поражда неистова омраза и желание за мъст, у уж, победения! На всяка крачка ще сме заплашени от тероризъм и локални издевателства от хора, чийто единствен смисъл за живот е жестоко отмъщение за загубата на деца, бащи, майки, близки!

Няма да има победени. Няма да има победители. Всички ще губим и ще страдаме. Защото единственият начин за траен Мир е победата над алчността. Тази победа преминава през компромиси от страна на всички! И единствените неща около които трябва да се обединят човешките същества са любов, уважение, състрадание и стремеж към спокоен живот изпълнен с радост. Всичко станало поражда агресия, която връща още повече агресия!

Възможно ли е да се случи, тези извратени същества – политически и корпоративни лидери, които ги вълнува само власт, господство и пари, бъдат поставени в изолация с налудничавите си идеи от заобикалящи те ги? Които да осъзнаят, че изпълнявайки извратените заповеди на своите „лидери“ произвеждат събития катастрофални за всички! Трудно ми е да дам отговор на този въпрос.

Много хора по света, стремейки се да оставят нещо след себе си и на наследниците си, оставят пари, злато, имоти, фирми, корпорации, власт! Колко от тези са казали на наследниците си истината за това, как са постигнали всичко в живота? Едва ли. Светът оплетен в нечии мръсни тайни. Вероятно има и такива, които са ги научили на всички мръсни игри, за да може наследниците им да предават злото нататък!

На свой ред ще попитам, колко са онези, които оставят след себе си, като наследство за децата и внуците си, освен пари, злато и имоти? Но също така и любов, уважение към хората, човечност, почтеност, състрадание, добротворство и необходимост от Мир! Да живеят в Мир със себе си и в Мир с околните! За да предават доброто нататък?

Хората, човеците, трябва да запомним, че не е важно, от коя раса и от кой етнос си. Дали си бял, тъмен, висок, слаб, нисък или дебел. Гей или хетеро. Ти, или си човек, който носиш, раздаваш и приемаш любов! Или си се родил напразно. Безценно качество е да умееш да даваш любов, дори и на различните от теб. Безценно е да умееш да обичаш хората, без да ги съдиш и обсъждаш техните слабости. Защото и ти имаш своите. Ако всеки се замисли върху трите знака обединени от това любящо сърце на снимката по-долу, всички ще живеем щастливо. Ако всички, които ни обединява това сърце се хванем за ръце, тогава ще разберем, колко малко е то – злото! Само тогава злото няма да има шанс!

Само тогава… Някой сега ще каже: "Колко наивни неща си написал". Добре, остани си при злото. Аз не искам да съм там и отивам при доброто.

21.10.2023.година Иво Танев

*От фейсбук