Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Аспарух Илиев
Д-р Аспарух Илиев

Лекарите да предписват единствено и само лекарства според фармакопейното название (т.нар. "генерично название", а не фирменото. За това призова доктор Аспарух Илиев в своя фейсбук профил.

"Всички лекарства се произвеждат от фирми и имат фирмено название, което ги различава едно от друго. Т.нар. генерично (фармакопейно - енциклопедия на фармацевтичните препарати) название (това, което се записва под фирменото с малки букви) е названието на активната субстанция. Например ципрофлоксацин е антибиотик (ципрофлоксацин е името на активното вещество), произведен за първи път от фирма Байер под името Ципробай (ЦИПРОфлоксацин БАЙер). След изтичане на патента под името "Ципрафлоксацин" се произвежда от много фирми с цена, вероятно в началото по-ниска от Ципробай, но с изискване (по закон) да е с доказано еднакъв ефект. Ако лекарят предпише ЦИПРОБАЙ, аптекарят е длъжен да даде фирмения препарат. Ако обаче се впише ЦИПРОФЛОКСАЦИН, без да се уточнява фирма-производител, според чл.34, ал. 2 на НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДПИСВАНЕ И ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ с промяната от 2013 г., аптекарите имат право да преценят сами кой препарат да се предпише. Само производителят е различен, ЛЕКАРСТВОТО е същото!!! С отметката в ел. рецепта от лекаря се позволява на фармацевта да замени и фирмения препарат, но това до известна степен е "задна" вратичка. Лекарят е този, определящ лекарството, само фирмата-производител е друга, но на същия препарат", гласи неговият пост.

"Чл. 34. (1) При отпускане на предписани лекарствени продукти се спазва следният ред:

1. (изм. - ДВ, бр. 81 от 2013 г.) когато лекарственият продукт е предписан чрез международно непатентно или фармакопейно наименование на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен продукт, разрешен за употреба в страната, който съдържа предписаното активно вещество, като задължително се спазват предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица;

2. когато лекарственият продукт е предписан под търговско наименование, се отпуска точно предписаният продукт.

(2) Когато аптеката не разполага с предписания лекарствен продукт, магистър- фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея."

"Изключително важно е да се направи следващата стъпка, която да задължи ВСЕКИ лекар да предписва единствено и само лекарства според фармакопейното название (т.нар. "генерично название", не фирмено; изключение са биологичните продукти (вкл. инсулин)), а аптеките да имат строги правила по какъв критерий да подбират най-разумните ценово препарати. За некачествени генерици следва да се събира информация от ИАЛ и те да бъдат изтеглени от пазара", допълва Илиев.

Е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени от началото на седмицата. А лекарският съюз настоя да бъдат спрени.

Три дни след въвеждането на е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет двете съсловия влязоха в остър конфликт, а губещи се оказват пациентите. Те са връщани от фармацевтите, тъй като изписаният медикамент в е-рецептата липсва, а аптекарят няма право да изпише друг заместител, показва проверка на “24 часа”. Така, ако лекар предпише дадено лекарство, но то липсва в аптеката, фармацевтът не може да изпълни рецептата и връща пациента обратно при джипито.

Фармацевти настояват в е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет да се упоменава изрично, че медикамент може да бъде заменен с генеричен. От Българския лекарски съюз (БЛС) пък отправят упреци към аптекарите, че са затрупани със сигнали от лекари и пациенти и че по наредба смяната на предписаното лекарство с генерик става само след санкцията на лекаря.