Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иванка Шалапатова. СНИМКА: АРХИВ
Иванка Шалапатова. СНИМКА: АРХИВ

Неактивните хора на пазара на труда, които са на възраст между 15 и 64 години са 1 милион и 50 хиляди. Стряскащата цифра посочи във Велико Търново министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на откриването на третия от поредицата кариерни форуми от кампанията "Да работиш (е) яко!" в старата столица. "Що се отнася до младите хора на възраст от 15 до 29 г., които нито учат, нито работят, те са 144 400", цитира Шалапатова данни за м.г.

"Това е само цифровото изражение, но зад всяка една цифра стои човек, на който ние обръщаме специално внимание. Това не е проблем само за България, така че наистина трябва да намерим път към тези поколения, които има абсолютно различна гледна точка към живота", посочи министърката.

Кариерният форум, организиран от Агенцията по заетостта, събра стотици ученици, които тази година завършват образованието си и се ориентират професионално, студенти, хора, търсещи ново работно място.

27 работодатели провеждаха лични срещи с бъдещите си работници и служители. Имаше и кариерни работилници, на които работодателите презентираха дейността си, както и WorkShop с теми като подготовка на автобиография, мотивационно писмо, поведение на интервю и др.