Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протойерей Владимир Тишчук е новият предстоятел на Руската църква.
Протойерей Владимир Тишчук е новият предстоятел на Руската църква.

 Владимир Тишчук ще наследи изгонения заради шпионаж Васиан Змеев

Още не е пристигнал и не е ясно кога миряните ще имат достъп до храма

Руската църква ще е третият храм с името на св. Николай, в който ще служи новият предстоятел протойерей Владимир Тишчук. Останалите два обаче са в чужбина.

Тишчук е ръкоположен за свещеник в катедралния храм “Св. Николай” в Ню Йорк през 2002 г. После 20 г. служи в “Св. Николай” във Виена. “Св. Николай Мирликийски” в София ще е третата църква в кариерата му, именувана на светеца.

Той пристига у нас, след като предшественикът му архимандрит Васиан Змеев беше експулсиран като заплаха за националната сигурност заедно с други двама служители на храма. Това се случи преди 3 седмици. На 21 септември храмът беше заключен от руското посолство. Избухна скандал за собствеността на църквата и нотариалния констативен акт от 1997 г., издаден на мисията на Москва у нас. По случая

Софийската градска прокуратура възложи на ДАНС проверка,

която още не е приключила.

Междувременно българският патриарх Неофит назначи трима свещеници, които да служат в храма и уведоми за това руския си колега патриарх Кирил, но те така и не влязоха зад олтара. На 4 октомври пък патриарх Кирил е изпратил гневно писмо на Неофит, в което е изразил възмущението си от грубите и дискриминационни действия на българските власти спрямо руските свещеници. То е било подкрепено на заседание на Светия синод на Руската православна църква в сряда, когато митрополитите са се запознали с доклада на отдела за външноцърковни връзки по случая с изгонените свещеници. Според него Васиан Змеев, Евгений Павелчук и Владимир Бонко са експулсирани от страната с измислен предлог. На заседанието синодът на Руската патриаршия е освободил с благодарности за положения труд Змеев от длъжността му у нас. Той е изпратен за предстоятел на мисията на патриаршията в Йерусалим. Павелчук е назначен на служба в Беларус. На същото заседание за представител на патриарха на Москва и цяла Русия у нас е назначен Владимир Тишчук. 

Експулсираният от България Васиан Змеев (в средата) ще служи в Израел.
Експулсираният от България Васиан Змеев (в средата) ще служи в Израел.

Той още не е пристигнал в София. Нито от Светия синод, нито от руското посолство съобщават кога ще се случи това, за да бъде отключен храмът.

Протойерей Владимир Тишчук е роден на 27 юли 1963 г. в град Владимир

в семейството на свещеник,

става ясно от биографията му, публикувана в сайта на храм “Св. Николай” във Виена. Завършил е средно училище с профил английски език. В униврситета се дипломира като педагог. През 1987 г. е отбил военната си служба с чин старшина и веднага е назначен в отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия като сътрудник по протокола.

През 1989 г. е изпратен в Ню Йорк като административен секретар на енориите в САЩ. Слага расото на 9 ноември 1991 г., когато е ръкоположен в дяконски сан по време на литургия, отслужена от тогавашния патриарх на Русия Алексий Втори. Това се случва в катедралния храм “Св. Николай” в Ню Йорк. Между 1995 и 1999 г. учи в Духовната семинария “Св. Тихон” в Пенсилвания. Вече е свещеник в храм “Св. Николай ” в Ню Йорк, а от 2002 г. е назначен за предстоятел на катедралния храм със същото име във Виена, откъдето ще пристигне у нас.

Храмът е заключен от 3 седмици.
Храмът е заключен от 3 седмици.