Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков по време на дебатите в зала. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Кирил Петков по време на дебатите в зала. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

"Да използвате вота за недоверие в предизборната кампания изглежда, като предизборна немощ. Нямате решения, не говорите за бъдещето, имате само пропаганда основана на страх и омраза. Време е да помислите за позитивни решения, вместо да вкарвате вашите избиратели в блатото на страха".

С тези думи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков се обърна към БСП, ИТН и "Възраждане" в началото на дебата. 

Заради провал в енергийната политика трите политически формации внесоха 72 подписа с искане за вот на недоверие. За да падне правителството са необходими 121 гласа в пленарна зала.  

"Днес разглеждаме вот на недоверие само 128 дни след избирането на кабинета. Вот на недоверие по повод политиките в енергетиката. Не знам как тези 128 дни успяха да причинят всичко това, което сте приложите в мотивите - за Южен поток, АЕЦ "Белене", АЕЦ "Козлодуй", комплексът "Марица-изток", нефтопроводът "Бургас-Александруполис". Явно според вас акад. Денков носи отговорност не само за последните 128 дни, но и за изминалите 30 години", продължи Петков. 

Той обясни, че с тези действия на БСП, ИТН и "Възраждане" само плашили избирателите си със  студ, мрак, високи сметки, така както правило предишното служебно правителство на Румен Радев.

"Много от вас си служат с неистини, фалшиви новини и лъжливи внушения, но нека да кажем каква е истината. Да припомним, че миналата седмица заедно взехме решение въглищните мощности да работят до 2038 г. Да, има опасност да се намалят възможностите за работа на американските централи до 2026 г., но поради пазарни причини", посочи Петков.  

Именно затова правителството изпратило плановете към Брюксел, за да вземем парите и да помогнем на хората там, категоричен бе той.  

Заподозря, че повечето в залата не искали да сме член на ЕС.

„Подозирам, че много от вас биха се радвали да сме част от евроазийския съюз на Путин“, добави той.

По думите му ООН гледа на правителството „Денков“ с доверие.

"Този вот няма да мине, но нека ви е ясно, че ще продължим да се борим за хората в сектора, ще се борим за здрави образовани деца, ще се борим за по-чист въздух, ще се борим за по-високи работни места, ще се борим за нашата родина", завърши емоционално Петков. 

От своя страна енергийният министър Румен Радев обясни, че разглежда настоящите дебати, като възможност да се говори за предизвикателствата в сектор енергетика. Дебат за решаване на спешни проблеми и осигуряване на чиста електроенергия за гражданите и бизнеса. 

"Всичките действия на кабинета са свързани със запазване на въглищните централи. От неговите първите дни са започнали преговорите. Не сме загърбили решението на парламента да бъдат запазени въглищните терени. Няма да се уморим и да повтаряме, че планове са единствения инструмент на солидарност, за да се запазят работните места", каза Радев.

След това пред депутатите той изброи всички ключови реформи, взети решения, инвестиции и т.н. за сектора, които според него са само и единствено в интерес на българските граждани. 

Автор: Деляна Къркеланова