Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В новите епизоди Духовникова и Карамазов отново са в главните роли на Миа Язова и Филип Чанов, които се срещат пак пет години след събитията от “Дяволското гърло”.
В новите епизоди Духовникова и Карамазов отново са в главните роли на Миа Язова и Филип Чанов, които се срещат пак пет години след събитията от “Дяволското гърло”.
  • Вторият сезон, заснет още миналата година, е важен акцент от програмната схема на NOVA и пускането му в ефир е стратегическо
  • В началото на 2024 година от телевизията ще обявят кога ще тръгне в ефир
  • Действието се завихря във Велико Търново с препратки към историята ни и игра с древни езици. Голям риск заради чувствителността на зрителя в това отношение

Вторият сезон на “Дяволското гърло” стана първият сериал, отличен със “Златна роза”, а все още не е ясно кога ще стигне до зрителите. Феновете на криминалната драма очакваха новите епизоди в тв ефира още през пролетта на тази година, а от NOVA гръмко обявиха през лятото продължението като черешката на тортата за есенния сезон на телевизията.

Но докато всички други нови сериали, заснети дори след него, вече започнаха да се излъчват, “Есента на демона” е в мистериозно забавяне.

И самият Владо Карамазов, който е в главната роля на разследващия полицай Филип Чанов, недоумява какво се случва с продукцията: “Уж заснехме втория сезон и трябваше да тръгне есента, а нищо не се чува. Няма и реклами. Може би е зле и не искат да го излъчват. За да не се излагаме. Кой знае…”.

Този пост на актьора от края на август във фейсбук още повече събуди любопитството на всички.

Пред “24 часа-168 истории” продуцентът Евтим Милошев коментира, че “Есента на демона” е важен акцент от програмната схема на телевизията, която залага много на него. Затова пускането му на малкия екран е стратегическо и част от цялостната концепция на позиционирането му.

От NOVA коментираха пред “24 часа-168 истории”, че в началото на 2024 г. ще обявят неговия старт в ефира. Това означава, че няма да видим новия сезон тази година.

“NOVA има траен интерес към качественото филмово съдържание и участва в неговото създаване. Щастливи сме от факта, че съвместният ни проект с Евтим Милошев “Есента на демона” е първият сериал в България, спечелил престижната награда “Златна роза” - изтъкват от телевизията. - Вторият сезон на “Дяволското гърло” отново е криминална драма на най-високо продукционно ниво. Прецизно планираме позиционирането на “Есента на демона” в най-подходящото време и в началото на следващата година ще обявим неговия старт в ефира на NOVA.”

“Много текст, много убийства, много нещо. Дяволскто Гърло 2”, коментира актрисата, публикувайки тази снимка.
“Много текст, много убийства, много нещо. Дяволскто Гърло 2”, коментира актрисата, публикувайки тази снимка.

От демократичните промени насам два са сериалите, които се радват на световен успех, излизайки извън границите ни, а именно проектите “Под прикритие” и “Дяволското гърло”, подчертава преди време Милошев. “Под прикритие” достига до над 180 територии на три континента, а “Дяволското гърло” е продаден на телевизия AXN, купен от 32 територии и достига до 630 милиона души.

Режисьор на новите епизоди отново е Павел Веснаков, а историята е написана от автора на първи сезон Иван Спасов. Запазва се жанрът на криминалната драма, като новият сюжет се завихря около нарушената справедливост.

Пред камерата в двете главни роли пак си партнират Владо Карамазов и Теодора Духовникова като Филип Чанов и Миа Язова, които се срещат отново пет години след събитията в “Дяволското гърло”.

Действието се измества от Смолян в старата столица Велико Търново.

Снимките на 12-те епизода на “Есента на демона” започват в края на септември 2022 г. и продължават точно два месеца и десет дни до 2 декември.

“В потресаващо красивото Велико Търново. Беше трудно, както си беше и преди. Беше си изпит, както и преди - пише Теодора Духовникова във фейсбук по повод края на снимките. - Беше точно както ми написа режисьорът ни Павел Веснаков на първата страница на сценария ми от епизод 1, сезон 2: “Теодора, след три години е време отново да потънем там, откъдето никога не се връщаме същите!”... Благодаря на целия екип, който ни изнесе буквално на ръце.”

“На снимката не са Миа и Филип, това са Козета и Гаврош от “Клетниците”…Благодаря, Търново! Благодаря, Евтим Милошев, благодаря на най-сладкия екип” - пише още Теодора Духовникова към този кадър от терен с нея и Владо Карамазов.
“На снимката не са Миа и Филип, това са Козета и Гаврош от “Клетниците”…Благодаря, Търново! Благодаря, Евтим Милошев, благодаря на най-сладкия екип” - пише още Теодора Духовникова към този кадър от терен с нея и Владо Карамазов.

Екипът от над 100 души работи трескаво, защото най-скъпото нещо във филмопроизводството е времето. По време на снимачния период на “Есента на демона” всички работят 6 дни в седмицата по 12 часа на ден с 1 час обедна почивка, като в почивките се подготвя това, което предстои, а сутрин всички стават между 4,30 и 6,30 ч. Тежък физически и психически труд.

Сюжетът е замислен от главния сценарист, който е и историк, изцяло върху архитектурата, визията и атмосферата на Велико Търново, както и върху историята, която съдържа. Градът е столица на Втората българска държава и в епизодите ще има препратки към историята на България като цяло, заиграване с древни езици и с масонски енигми.

Този ход определено крие голям риск, защото българският зрител е изключително чувствителен по отношение на историята. Основно по тази линия сериалът “Войната на буквите”, макар и художествена измислица, си навлече много критики и отблъсна мнозина.

В “Есента на демона” няма да има връщане назад във времето чрез някакъв кинематографичен план, а само заимстване на обстоятелства в разказа на това повествование за човешката природа.

Филип и Миа търсят решение на серия от убийства на видни граждани. Убийствата са ритуални, по методи на екзекуции от миналото, а убиецът сякаш иска да върне Крумовите закони. С това се опитва и да изземе функциите на държавата, неспособна да въздаде въпросната справедливост.

Средновековната българска столица е много кинематографична, но се оказва изключително трудна в продукционно отношение, като с тесните си улици и стръмни терени създава неудобства за екипа. Въпреки това всички сцени са заснети в срок.

Към основните и утвърдени персонажи на Карамазов и Духовникова се присъединяват и нови любопитни герои, които ще бъдат изиграни от Мариан Вълев, Димо Алексиев, Христина Апостолова, Асен Блатечки, Ирмена Чичикова и Рая Пеева, Веселин Петров и Николай Николаев.

“Не съм нито лошото, нито доброто момче в сериала. Досега не съм играл такава роля в българското кино и на публиката ще е любопитно да ме види в нея - коментира Блатечки пред NOVA. - Любопитен факт е, че снимам с кучето си във филма.”

Новият сезон обещава да изненада зрителите, а не да му предлага още от вече гледаното, защото това е едно от условията за успешен продукт.

“Има много по-брутални престъпления, защото обществото се е променило - казва пред NOVA Павел Веснаков. - Животът на хората и на полицаите се е променил. Границата между доброто и злото е размита, а всички в полицейския участък се опитват да открият извършителя на престъпленията. Опитваме се да погледнем от философска и екзистенциална гледна точка върху тези теми. Надявам се, че ще предложим нещо завладяващо и емоционално за зрителите”.

Големият въпрос остава - кога ще се случи това?