Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг СНИМКА: Йордан Симеонов
Йенс Столтенберг СНИМКА: Йордан Симеонов

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че силите на НАТО са готови да поддържат мира в Косово и "няма да позволят връщане на насилието от 90-те години на 20 век", съобщи сръбската телевизия РТС и БТА.  

В интервю за германския вестник "Велт" Столтенберг призова Белград и Прищина да се върнат към преговорите с посредничеството на ЕС, посочвайки, че този път е единственото устойчиво средство за постигане на траен мир за всички общности.

"Искам да стане ясно, че силите на НАТО са готови да запазят мира в Косово. Няма да позволим насилието от 90-те години да се върне“, каза Столтенберг.

По думите му НАТО е ангажирана с поддържането на мира и сигурността в целия регион и е много важно да се положат допълнителни дипломатически усилия за разрешаването на въпроса за Косово.

След събитията в село Банска в северната част на Косово на 24 септември страните-членки на НАТО увеличиха броя на членовете на мисията КейФОР в Косово до около 4500 войници.

По време на обръщението си на конференцията на алианса в Будва заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана изтъкна, че командващият войските на НАТО в Косово е в постоянен контакт с всички свои основни събеседници, включително ръководителите на косовските сили за сигурност и на сръбските сили. Той повтори, че КейФОР ще предприемат всички необходими действия, за да изпълнят мисията си съгласно резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, т.е. поддържане на безопасна среда и свобода на движение за всички общности в Косово.