Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Керемедчиев Кадър: bTV
Милен Керемедчиев Кадър: bTV

„Това бе израелският 11 септември. По начина, по който то бе организирано и по начина, по който бе проспано от службите. Много паралели могат да се направят межди 11 септември в САЩ, когато властите бяха хванати в неведение, както и сега се случи в Израел“.

Това коментира в предаването „Тази неделя“ по Би Ти Ви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„Този конфликт е трупано с години напрежение, което ескалира, защото ивицата Газа е откъсната от палестино-израелските разговори“, посочи Керемедчиев.

И припомни, че ивицата Газа е изоставане от света, а хората там живеят в нищета и мизерия от много години.

Според него тази атака е дълго планирана и добре организирана: "Зад нея 100% седи Иран, защото този тип ракети са иранско производство. Със сигурност в организацията участват и инструктори от иранската гвардия, които са едни от основните организатори на тези събития“.

Керемедчиев обясни, че от „Хамас“ не са използвали компютри или телефони, а бележки и от уста на уста, за да не бъдат засечени от израелските служби. 

„За да може Израел да разчисти своята територия, трябва да провери къща по къща и стая по стая“, посочи той.

По думите му в момента, в който Израел направи нападение с тежка техника, ще се оформи бежанска вълна, която може да достигне до един милион.

„Хизбула“, която е в Ливан, подкрепя „Хамас“. Те също притежават ракети от Иран и не е ясно дали няма да нападнат Израел от север“, подчерта бившият външен министър. Смята, че е много вероятно и „Хизбула“ да се включи във войната.

„Израел се готви на война на три фронта – през Ливан от „Хизбула“, от Западния бряг и от ивицата Газа“, подчерта Керемедчиев.

Той припомни, че случващото е на фона на сделка между САЩ и Иран за размяна на американски граждани срещу това Америка да размрази 6 млрд. долара на Иран. А Израел е започнал преговори с Украйна за предоставяне на тяхната система за въздушна защита, за да може да се справи с руските ракети и дронове.

„Тези две събития водят до заключението, че Иран седи за ескалирането на напрежението, но и Русия също би имала изгода от увеличаването на напрежението“, смята Керемедчиев.

„Такъв тип конфликт води до повишаване на цените на петрола, което води до вдигане на инфлацията“, заключи Керемедчиев.