Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Улицата, на която е нападната Мирослава Стоянова.
Улицата, на която е нападната Мирослава Стоянова.

Инцидентът бе признат за трудова злополука, затова претенцията на родителите и сина на жената е към МБАЛ “Св. Иван Рилски”

Искове за 500 хил. лв. обезщетение внесоха в районния съд в Горна Оряховица близките на разкъсаната от кучета Мирослава Стоянова.

Трагедията се случи в края на март в Долна Оряховица, докато 40-годишната санитарка отивала на работа в общинската болница. Инцидентът бе признат за трудова злополука, затова и претенцията на родителите и непълнолетния син на жената е към МБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Две дела за обезщетението са образувани в районния съд в Горна Оряховица, но още не са насрочени. Единият иск е от името на сина на загиналата, а другият - от родителите й.

За детето се претендира обезщетение от 200 хил. лева, а за родителите - по 150 хил.

Първоначално адвокатът на семейството Светослав Илиев изпрати покана за доброволно изплащане на претенция от 450 хил. лв. Колосалната сума предизвика оставката на болничния директор д-р Иван Иванов и риск от изпадане в неплатежоспособност на лечебното заведение.

Последваха срещи в общинския съвет и гласуване на сесия, но до споразумение така и не се стигна.

Д-р Иванов подаде оставка, но общинският съвет не я прие и той остана на поста. Местният парламент тогава го упълномощи да води преговори за споразумение в рамките на 250 хил. лв., което не удовлетвори семейството. Сега горещият картоф се прехвърля към следващия общински съвет.

“Да не пресилваме нещата. В крайна сметка ние не знаем какво ще бъде решението на съда. Когато се стигне до окончателно решение, ще обсъждаме с общинската управа как ще изплатим сумата”, допълни д-р Иванов.

“Първоначалната предявена сума бе след хиляди отстъпки от наша страна, за да постигнем извънсъдебно споразумение, изгодно и за моите клиенти, и за болницата. Тъй като няма такова споразумение, нещата се променят - отиват на война.

Моята справедливост ми казва, че това дете, на тази възраст, с тази сума ще бъде частично компенсирано за загубата на майка си”, каза адвокат Илиев.

АДВОКАТ СВЕТОСЛАВ ИЛИЕВ
АДВОКАТ СВЕТОСЛАВ ИЛИЕВ
  На 30 март сутринта 40-годишната Мирослава отивала на дежурство в общинската болница в Горна Оряховица. На улицата тя била нападната от 5 агресивни кучета, пуснати свободно от двора, където били отглеждани. Нахвърлили се върху нея и буквално ръфали месото . Бедрата били оглозгани до кост.

Мирослава издъхнала в адски мъки

заради обилна кръвозагуба, показа аутопсията.

Кучетата бяха спешно евтаназирани по разпореждане на прокуратурата, за да се изследва стомашното им съдържание. Еспертите установиха, че те са яли от жертвата си.

Същия ден бе арестуван и гледачът на животните - 61-годишният Ивалин Стратиев. Той имал устна договорка със стопанина им, който е в Германия, да се грижи за тях и да живее в имота. Изпращали му пари за храна, но той ги изпивал и кучетата скитали, озверели от глад, разказаха съседи.

Ивалин Стратиев продължава да е зад решетките в очакване на делото. Според НК го грозят до 5 г. затвор и до 10 хил. лв. глоба.