Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четвърти ден на блокадата на магистрала “Тракия”.

СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Четвърти ден на блокадата на магистрала “Тракия”. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Недоволните искат властта да отиде при тях на барикадите

Енергетици блокират четвърти ден различни точки в държавата. В понеделник бе спряно движението по “Струма”. “Тракия” бе затворена при Стара Загора, а протестиращи застанаха между Стара Загора-Димитровград, Подбалканският път при Гурково, пътя за Нова Загора от Гурково, а в Гълъбово се събраха над 300 и затвориха за кратко входа на Сливен.

Недоволните от трите региона, в които се предвижда постепенно затваряне на мини и тецове до 2038 г., продължават да твърдят, че ги лъжат, и чакат властта да отиде при тях. Енергетиците не приемат и офертата на правителството за 36 заплати при доброволно напускане.

Късно в понеделник синдикатите обявиха, че

искат спешна среща в парламента

и лидерите на партии

Поставиха 6 искания.

1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 и 12 януари 2023 г.

3 Веднага да се започне работа по енергийна стратегия до 2050 г.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в териториалните планове на централите, мините и засегнатите общини

6. Отпадане на предприятието за конверсия на въглищните региони.

Част от исканията им се оказват невъзможни за изпълнение. Механизъм за капацитет на въглищните централи означава да има държавни субсидии, за да работят тецовете. Европейската комисия обаче не позволява подобна помощ след 2026 г.

С предложените промени в Закона за енергетиката пък либерализацията на пазара за битовите потребители е предвидена за 1 януари 2026 г. Според синдикатите освобождаването на цените трябва да стане, когато домакинствата у нас стигнат средноевропейските стандарти за енергийна бедност.

Отлагане на либерализацията

обаче означава да бъдат загубени

стотици милиони,

които са част от парите за България по плана за възстановяване.

Отказът от държавно предприятие, би означавал и да няма къде да бъдат преназначени част от съкратените енергетици при спиране на тецовете. Първоначалната идея за това предприятие бе то да се занимава с рекултивация на терените на мините, след като спре добивът на въглища. В последния вариант е предвидено то да развива индустриални зони.

За сметка това предлагат в териториалните планове да бъдат включени за финансиране и проекти, изготвени от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони.

Искането да се спазят две решения на Народното събрание означава да не се допуска в дългосрочен план спиране или ограничаване на работата на държавната ТЕЦ “Марица- изток 2” и да се предоговори планът за възстановяване с графиците за намаляване на емисиите от централите.

А от поставените искания сравнително бързо може да бъде изпълнено това за приемане на енергийна стратегия до 2050 г. При преговорите за нея обаче трябвало да бъдат включени и синдикатите.