Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков СНИМКА: Пресцентър на Министерски съвет
Николай Денков СНИМКА: Пресцентър на Министерски съвет

Премиерът чака протестиращи миньори и енергетици в 16 ч в Министерски съвет

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори. За това призовава премиерът акад. Николай Денков, който днес е разговарял на тази тема и с политически лидери. Той се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението, съобщиха от пресслужбата на МС.

Министър-председателят акад. Николай Денков очаква представителите на протестиращите днес в 16 ч в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони, което ще продължи до края на ноември.

Териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия вчера - в последния възможен срок. Това беше необходимо, за да получи България няколко милиарда лева от ЕС, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г. Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните членки на ЕС до края на годината.

Преди час протестиращи от "Топлофикация " - Перник", и Мини "Перник" блокираха пътя за Гюешево в Перник в двете посоки, видя репортер на "24 часа". Блокадата бе при автогарата, където 30 души препречиха движението. Недоволните подкрепят протестните прояви на представителите на "Мини Марица-Изток", защото някой им казал, че ще затворят тецовете преди 2038-а.  

Блокадата на възлови пътни артерии в Старозагорско
Блокадата на възлови пътни артерии в Старозагорско

Стигна се и до напрежение, при което за малко стачкуващи и шофьор на камион от Ямбол да се сбият. Пътуващият се изнерви, че се налага да чака и започна да крещи по протестиращите: "Идиоти, махнете се оттук, аз имам работа да върша, ходете да си протестирате пред Министерския съвет."

В този момент протестиращите се разтичаха към тира и се разрази яростна словесна битка между двете страни. Тогава шофьорът спря камиона, като за малко не се стигна до физическа саморазправа.

На мястото на протеста пристигна полиция и отклониха движението преди Перник в посока София през самия град.

"Кой ще ни даде гаранция, че ще бъде спазен срокът за работа до 2038 г. на мините и тецовете", заявиха пред "24 часа" протестиращите. По техни думи до тях достигнала информация, че ще затворят мините по-рано, а не през 2038 г.

Още преди дни правителството прие плановете за справедлив преход. “В документите ясно се казва, че мините ще работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни централи, някои просто ще изпадат от енергийната система, защото икономически няма да могат да работят”, обясни тогава Денков.

Въпреки това протестите на енергетици и миньори в страната продължават и днес. По-късно следобед премиерът очаква на среща недоволните от сектора. Поканени са и лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа", както и представители на синдикатите в сферата.

Преди това протестиращи затвориха пътя при Нова Загора, откъдето минаваха блокираните автомобили на магистрала "Тракия". Продължава блокадата на Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката от миньори и енергетици.

Работещите в мините и ТЕЦ "Марица изток 2" се обявиха срещу териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони, приети от правителството в петък.