Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Роберт Фицо 
Снимка: article.wn.com
Премиерът Роберт Фицо Снимка: article.wn.com

Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника си на парламентарните избори в Словакия след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна, но ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това показват резултатите от преброяването на гласовете в  98% от избирателните райони. Според тях  партията на Фицо "Смер – Социална демчокрация" води с 23,37% от гласовете. Либералната "Прогресивна Словакия" следва с 16,86%,, а партията "Глас – Социална демокрация", която може да се превърне в основен фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15,03 %.

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия "Глас" Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Предвижда се, че при правителство, ръководено от Фицо и неговата партия СМЕР-ССД,  Словакия, член на НАТО, би последвала Унгария, за да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руската инвазия.

Това би означавало и по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, което може да се засили, ако консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели изборите в Полша по-късно този месец.

Партията на Фицо е по-националистическа и социално консервативна, критикува социалния либерализъм, който според нея е наложен от Брюксел.