Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Костадин Ангелов СНИМКА: Архив
Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

"Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието. Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС", написа във фейсбук профила си председателят на комисията по здравеопазване към парламента проф. Костадин Ангелов и публикува снимки от справката на ДАНС за изнесените лекарства.

"1. “През март 2022г. министърът на здравеопазването (Асена Сербезова) указва на ИАЛ да бъде извършена промяна на формулата за изчисляване на недостига в съответствие със ЗЛПХМ.”

2. “Официалната позиция на ИАЛ е, че записаното в закона уравнение подлежи на тълкуване и след обсъждане на експертно ниво е взето решение системата да бъде настроена така, че да бъде защитен общественият интерес, като бъдат ограничени всички възможности пред паралелните търговци за злоупотреби…”

3. “...може да се счита, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит.”

4. “Проследяването на историята по създаването, работата и опитите за влияние върху СЕСПА водят до заключението, че промените в ЗЛПХМ са приети, за да облагодетелстват паралелния износ на лекарствени средства.”

5. “В последствие процесът по прилагане на Закона и Наредбата е бил умишлено забавен и системата е била изградена така, че да не работи в полза на обществения интерес.”

Съвсем скоро наяве ще излязат още схеми:

- кога са приети промените в ЗЛПХМ, как са внесени в НС и кой е стоял зад предложенията и защо?

- Кой е бил директор на ИАЛ и какво е било неговото становище?

- Кога е писана наредбата и кой е съветвал министъра в този процес и какво?

- Кой изпраща системата в ИАЛ и по какъв начин?

- Защо след одита на ИО(март 2022г.) 5 месеца(на 01.08 е назначен служебният кабинет на Радев) министър Сербезова нищо не е предприела, а уж има претенциите за експерт?

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични длъжности-подчинени от фармамафията", пише още Ангелов.

КАДЪР: Фейсбук/Kostadin Angelov
КАДЪР: Фейсбук/Kostadin Angelov

КАДЪР: Фейсбук/Kostadin Angelov
КАДЪР: Фейсбук/Kostadin Angelov

В петък членовете на парламентарната комисия по здравеопазване единодушно гласуваха за създаване на подкомисия за недостига на лекарствени продукти на територията на Република България. Създаването на подкомисията е в резултат на постъпили сигнали на граждани и институции за недостиг на лекарства в страната.

Като председател на здравната комисия проф. Ангелов сезира ДАНС и МВР да извършат проверка за изнесени лекарства. Повод е хроничната липса на медикаменти на българския пазар. Наред със смущенията в доставките на някои продукти, институциите имат данни и че износът на лекарства е една от причините за недостига. Заради това бяха инициирани промени, които да гарантират задоволяването първо на вътрешните потребности.

Проф. Ангелов изнесе данни от справката на ДАНС, според която 3 дружества са извършвали износ на медикаменти в нарушение. А нормативната уредба е разработена целенасочено, в интерес на търговците, цитира той получена от него справка от ДАНС въз основа на анализ за причините за недостиг на лекарства в страната.

"Когато има некачествен закон, министърът, който го прилага ли е виновен? (въпросът е риторичен)", написа бившата здравна министърка Асена Сербезова в отговор на проф. Ангелов. Тя отрича да има вина за изчезващите от аптеките лекарства.