Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джон Кърби.
Джон Кърби.

Съединените щати призоваха днес Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо, предаде БТА.

"Заради последните събития КейФОР" - силите, разположени от НАТО в тази бивша сръбска провинция -"ще увеличат присъствието си" в нейната северна част, подчерта Кърби. Той обаче не бе в състояние да уточни дали става въпрос просто за прехвърляне на войници от КейФОР в Северно Косово или за нетно увеличение на числеността на силите на Алианса в страната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога". Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, съобщи Кърби.

Впоследствие Белият дом добави в изявление, цитирано от Ройтерс, че Съливан е изразил пред Курти безпокойство от разполагането на сръбски военни части по протежение на границата с Косово.

Двамата обсъдили водения с посредничеството на Европейския съюз диалог между Косово и Сърбия. Това "е единственото дългосрочно решение за осигуряване на стабилност в цяло Косово", подчертал Съливан.

Косовски полицай бе убит от засада рано сутринта в неделя. По-късно през деня полицията застреля трима души от групата сърби, извършили нападението.

Това е една от най-сериозните ескалации на напрежението в Косово през последните години, отбелязва АФП.