Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Ефтимов
КАДЪР: БНТ
Емил Ефтимов КАДЪР: БНТ

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Той подчерта, че няма пряка заплаха за сигурността на България, а действията на българската армия минимизират рисковете от конфликта в Украйна.

Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия.

"Състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите. Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300".

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност - след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав - тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро, уточни Ефтимов.

Основната цел на многонационалната бойна група на НАТО е възпиране на потенциален агресор. Като подготовка, желание и процедури сме равнопоставени, но техниката ни е по съветски модел, каза още той.

"Модернизацията е в ход. Правителството одобри проекта за модернизация на сухопътните войски. Надявам се да ни извикат в комисията по отбрана да защитим нашите аргументи и сухопътните войски да получат един тласък".

12 летци се подготвят за пилотиране на изтребители Ф-16. Старите МиГ-ове ще летят, докато пристигнат Ф-16. Ако има прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана.

Дилемата на Източния фланг на НАТО е инфраструктурата, каза началникът на отбраната. Съюзниците са готови да дойдат у нас, да харчат средства, но ние трябва да създадем условия да ги приемем. Освен да модернизираме армията, трябва да оправим инфраструктурата. Ефтимов обясни, че за целта могат да се използват средства от общи фондове.

"Всяка една инициатива е включена в план програмата - правителството и парламентът ни дадоха срок до ноември да я представим за ревизия - този документ ще даде визията на държавата каква армия ще можем да изградим до 2032 година".

Ефтимов коментира и падналия край Тюленово дрон - според него операцията по обезвреждането е можело да се проведе по-добре, но крайният резултат е удовлетворяващ. Посочи, че дронът се е намирал на границата между сушата и морето и протоколите са различни, както и че водолазът, слязъл при боеприпаса, не е носил потник, а неопрен.

"Не са удачни кадрите с цигарата. Колкото до водолаза с неопрена - момчето е много разстроено (от шегите и подигравките - бел. ред). Знам колко са отговорни - а какво ще стане, ако утре излязат още два или три дрона? В петък флотът ще направи различни демонстрации по обезвреждане на мини".