Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васиан Змеев (в средата) по време на богослужение в Руската църква в София
Васиан Змеев (в средата) по време на богослужение в Руската църква в София

Въпросът с експулсирането на духовниците от Русия и Беларус и последващото затваряне на Руската църква е силно политизиран, но не от София, а от Москва. Това каза пред БНТ проф. Калин Янакиев.

Професорът съобщи и че през 2015 г. Васиан Змеев е бил свален от длъжността проректор на Московската духовна академия и Семинария след избухнал сексуален и педофилски скандал, след което тихомълком е бил изпратен като наместник на руския патриарх в Беларус.

"В предишните дни ние станахме свидетели на нещо нечувано. Руският посланик Елеонора Митрофанова, която в същия ден, в който реагира на изгонването на руските граждани-шпиони, ни заяви, че РПЦ е отделена от държавата и в следващия момент, същият ден, тя като представител на руската държава нареди храма да бъде заключен по нейна воля. Знаете ли, че дори храмът и земята под него да са собственост на руското посолство, ако отворите регистъра на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет на Република България, вие ще видите, че на този адрес, на който се намира т.нар. Руска църква се намира църква, която е под юрисдикцията на БПЦ", обясни проф. Янакиев.

Той подчерта, че служещите в храмът "Свети Николай Мирликийски чудотворец" се определят единствено от българския патриарх.

"Дори сградата да е собственост на руското посолство, църквата като общност не може да не бъде под юрисдикцията на БПЦ, защото според каноните на православието на една канонична територия може да има само един епископ и един негов наместник. Епископ на тази канонична територия е българският патриарх и той може да назначава свещеници. Те може да са от различни националности. По добра воля и по традиция обикновено там се назначава за предстоятел свещенослужител от руски произход", каза професорът.

Калин Янакиев коментира и призива да бъде публикуван доклада на ДАНС.

"По-добре да не го правят. Защото Васиан Змеев и неговата компания не са вършили сами подривна дейност в България и Северна Македония и може да излязат и други имена, замесени в шпионаж".

По думите му през 2011 г. рязко се е сменил профилът на свещениците, служещи в храма.

"До 2011 г. аз самият се черкувах в този храм. Благодарение на предходника на изгонения Васиан Змеев - свещеник Филип Василцев, от църквата бяха прогонени и българските свещеници и над 40 енориаши с невероятни неща".

Проф. Янакиев даде пример, че при приемане на Свето Причастие един от енориашите е чул от свещеник Филип Василцев богохулните думи: "Причастява се Божият раб Предател". "Този същият свещеник беше издал тайна на изповедта", съобщи Янакиев.