Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев Кадър: NOVA
Асен Василев Кадър: NOVA

На 100% сме сигурни, че изгонихме руски шпионин, а не обикновен свещеник, защото информацията за агенти в Руската църква дойде и от партньорски служби. Единственият проблем е, че той е работил в България в рамките на 5 години, а ДАНС не са го засекли. Колегите от РСМ казаха, че той е вербувал македонски граждани. 

Това заяви пред NOVA министърът на финансите Асен Василев.

"Ако информацията, която ДАНС изнесоха, е вярна, това означава, че при експулсирането миналата година той не е бил експулсиран, което означава, че ДАНС или не са имали информация, или поради някаква причина не са действали. Разбирам, че понякога истината боли", добави още той. 

"Истината е, че поне това, което аз виждам като продукт от нашите служби за сигурност, не отговаря на никакви стандарти. И съответно съвсем отговорно мога да кажа - не смятам, че гарантират сигурността на страната", заяви Асен Василев. 

По думите му ремонтът на службите е изключително наложителен, защото те са неефективни.

„В момента правителството работи достатъчно добре, без да трябва да се правят някакви допълнително уточнения”. Така финансовият министър коментира ще стане ли „сглобката” коалиция, подписвайки споразумение.

По темата за членството на България в Шенген и еврозоната финансовият министър изчисли, че общо за икономиката ефектът от отлагането на членството на България в еврозоната и Шенген е между четири и пет процента от брутния вътрешен продукт на страната. Поводът за коментара му е предложението на правителството да впише в официален документ 1 януари 2025 г. като целева дата за членство в еврозоната.

Василев обясни, че това се налага, тъй като служебният кабинет, не е поискал извънреден доклад, за да може през юни да се вземе решението за членство от 1 януари 2024 г. и защото по думите на Василев служебният кабинет е извадил бюджет с бюджетен дефицит от 6,4 процента.

Василев посочи, че 1 януари 2025 г. е датата, която са заложили и която обсъждат с Европейската централна банка, ЕК, и еврогрупата. По думите му загубите за бизнеса са доста ясни и са от порядъка между 500 млн. лв. - един милиард лева само от превалутиране, отделно отлагането на членството в еврозоната е свързано и с по-високи лихвени проценти, по-малко инвестиции. За Шенген загубите също са доста големи, коментира Василев.

За критиките на президента Румен Радев за усилията на правителството за членството на страната в Шенген, Василев коментира, че не е сигурен, че това, което прави президентът, помага на България.

"Аз не знам г-н Радев доколко е запознат с усилията, които се полагат за Шенген, също така не съм сигурен, че това, което той прави помага", каза Василев и увери, че имало много активни усилия от страна на правителството, включително на външния министър Мария Габриел и на премиера Николай Денков, водели се и много активни разговори с Австрия и Нидерландия, които на този етап се противопоставят на членството на България в шенгенското пространство.

На въпрос за подписването на коалиционно споразумение Василев каза, че това е въпрос от компетенциите на министър-председателя и парламентарните групи. Според него правителството работи "достатъчно добре". В момента се вървяло с много ускорени темпове - неща, които 14-20 години не бяха пипани, се поставят на дневен ред, коментира Василев работата на парламент и правителство.

Попитан дали депутатът от ДПС Делян Пеевски е фактор в това управление, Василев посочи, че ДПС не е част управлението, включително и самият Пеевски. По думите му ДПС е ключово за реформата в конституцията.

Министърът коментира, че единствената причина правителството "Денков - Габриел" да съществува, е, че "България е на кръстопът дали да продължи по европейския си път или президентът и хората около него да я дърпат на изток към Путин".

"Този път го зададохме ние. Програмата, която се изпълнява, е програмата на "Продължаваме промяната". Законите, които се приемат, са законите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост от правителството на "Продължаваме промяната" и трябва да е много ясно, че ние не сме във властта, за да бъдем във властта", увери Асен Василев.